10 Haziran 2010 Perşembe

Beyaz eşya alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Beyaz eşya alırken nelere dikkat etmeliyiz?




--------------------------------------------------------------------------------



Beyaz eşya alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Beyaz eşya konusunda seçeneklerin bolluğu, deyim yerindeyse "kırk yılda bir" yapılan, fakat oldukça pahalıya mal olan bu alışverişi karmaşıklaştırıyor. En iyi ürünü en ucuza getirmenin çilesi alternatiflerin çokluğuyla birleşince, bir anda kendinizi içinden çıkılmaz bir durumda bulabilirsiniz. Seçim yapmanıza yardımcı olacak ve beyaz eşya alışverişinizi zevkli hale getirecek önerilerimizi dikkate alarak, işinizi kolaylaştırabilirsiniz.



Beyaz eşyalar bugün, gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası. İhtiyaçlarınızı en üst seviyede karşılayacak, enerji tüketimini ise en alt seviyede tutacak beyaz eşya seçenekleri, en ideal olanları. İşte, en temel ihtiyaçlar arasında yer alan beyaz eşya seçenekleri ve tercih yapmanıza yardımcı olacak öneriler:



Fırın

Fırınlar standart olarak 85x60x60 (yükseklik, genişlik, derinlik) ölçülerinde üretilir. Eğer özel ihtiyaçlarınız varsa, daha yüksek (90 cm) ve daha dar (50 cm) ürünleri ender de olsa piyasada bulabilirsiniz. Türkiye'de satılan fırınların hemen hemen hepsi kendinden 4 göz ocaklıdır.



Çift bölmeli fırınlar, birkaç değişik yemeği aynı anda pişirmek için idealdir. Tek bölmeli fırınlar ise, daha uygun fiyatlarıyla cazip bir alternatif olarak göze çarpmaktadır.



Fırınların, gazlı ve elektrikli seçenekleri mevcuttur. Elektrikli fırınlar, ısı kontrolünü kolaylaştırdığından tercih edilir; ancak çok elektrik harcadıklarından uzun dönemde pahalı bir alternatif olabilir. Gazlı fırınlar ise, özellikle doğalgazın ulaşmış olduğu kullanım alanlarında çok daha ekonomik bir tercih olacaktır. Bu tip fırınlar çabuk ısındıklarından, ızgara yapmak için de idealdir. Gazın veya elektriğin kesildiği şartlarda aç kalmamayı garantilemek istiyorsanız, hem gazlı hem elektrikli kombinasyonlu fırınlara da bir göz gezdirmeyi unutmamalısınız.



Turbo fırınlar, turbo pervaneleri sayesinde fırın içinde homojen ısı dağılımı sağlarken, mini/midi fırınlar ise küçük mutfaklarda yer kazanmak açısından avantajlıdır. Son derece uygun fiyatlı olmalarına rağmen "küçük" olduklarından, tüm ihtiyaçlarınızı karşılamayabilirler. Genellikle standart fırını olan evlerde basit ara öğünleri pişirmek ya da tekrar ısıtmak için kullanılırlar.



Ocak

Set üstü ocaklar standart 60 cm eninde ve derinliğindedir. Tüplü, doğalgazlı ve elektrikli çeşitleri vardır. Gazlı ocaklar, elektrikliye oranla daha çabuk ısınır ve aynı oranda da çabuk soğur. Elektrikli ocakların çoğu, özellikle de fırın üstü olanları, kolay temizlenebilen seramik ya da camdan üretilir. Portatif tek ya da çift gözlü elektrikli ocakları da piyasada bulabilirsiniz. Bölmelerin farklı ısı ayarları olmasına özen gösterin



Buzdolabı

Üstten kapaklı derin donduruculu buzdolapları, klasik modellerdir ve tam derin dondurucuya az ihtiyaç duyup buzdolabının içindekileri bir hamlede gözden geçirmek isteyenlere göredirler. Çift kapaklı ve derin dondurucusu aşağıda olan modeller, soğutucunun içindekilerin göz seviyesinde kalmasını sağlar ve derin dondurucu kısmı da daha geniştir. Yan yana (gardırop tipi) buzdolapları ise derin dondurucu ve soğutucu bölmelerinin yan yana bulunduğu modeller olup, derin dondurucuyu sık kullananlar için idealdir. İki kısım da neredeyse eşit büyüklüktedir. Geniş tabakların sığması biraz problem olabildiğinden, misafir ağırlamayı sevenler için ideal bir çözüm olmayabilir. Fakat dondurulmuş gıdaları sık tüketiyorsanız, diğer iki seçenekten daha geniş bir derin dondurucu alanınız olacağı kesin.



Buzdolabınızı seçerken, dondurucu ve soğutucu bölmelerinin farklı ısı ayarları olmasına özen gösterin. Bu sayede, söz gelişi dondurmanızı katı seviyorsanız dondurucunuzu daha soğuk bir dereceye ayarladığınızda, soğutucunuzdaki sütün içinde buz kristalleri oluşmayacağından emin olabilirsiniz.



Eğer sık buz tüketiyorsanız, kendinden buz yapma fonksiyonu olan bir buzdolabı seçebilirsiniz. Arada sırada buza ihtiyacınız oluyorsa, bu özellikten vazgeçebilirsiniz; çünkü makinenizin sürekli temiz olmasını sağlamak için devamlı buz atıp yeniden buz yapmak zorunda kalabilirsiniz.



Unutmayın; tüm ev eşyalarınız arasında en çok elektriği buzdolabınız tüketir; çünkü sürekli çalışmaktadır. Enerji kullanımına duyarlı iseniz, aldığınız buzdolabının enerji standartlarına uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Üretici firmanın etiketinde A'dan G'ye kadar bir enerji sıralaması bulacaksınız. A en verimli, G en az verimli ürünleri simgelemektedir. Buzdolabınızı seçerken enerji tasarrufunu da bir kriter olarak kullanabilirsiniz.



No defrost özelliği, karlanmayı önlemeye yarayan bir tekniktir. Bulaşık Makinesi: Standart beyaz plastik tekneli bulaşık makineleri, genellikle en ekonomik olanlarıdır. Lüks modellerde kullanılan paslanmaz çelik tekneli bulaşık makineleri ise, yüksek ısılara daha çabuk çıkabildiklerinden temizlikte daha iyi sonuç verir.



İç sepetlerin derinliği, markadan markaya değişir ve bazı modellerde ayarlanabilir. Alt sepette daha çok yer veren seçenekler; uzun ve geniş tencereleri, tabakları, vazoları yıkamak için gereklidir.



Bulaşık makineniz, evinizde belki de en çok ses çıkaran alettir. Üretici firmanın kataloğunda, gürültü/ses seviyesini bulabilirsiniz (db). Ses seviyesi ne kadar düşükse, o kadar sessiz bir makineyle karşı karşıyasınız demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder