10 Haziran 2010 Perşembe

Elektrik faturası nasıl iner?

Elektrik faturası nasıl iner?

A sınıfı beyaz eşyalar, diğerlerine göre çok daha az enerji tüketir. Hükümetin çok fazla enerji tüketen eski cihazların kullanımdan kaldırılmasını teşvik etmesi ve belki geçici bir dönem bu chazların vergisini sıfırlaması gündeme gelebilir. Böylece evlerdeki eski cihazları süratle yenileriyle değiştirilir. İngiltere birkaç yıl önce bunu yaptı. Eski teknolojiyle çalışan ve fazla enerji harcayan buzdolaplarını 80 vatt’lık buzdolaplarına dönüştürdü. Bizde de bu yapılabilir. Halen Türkiye’de yaygın olarak kullanılan buzdolaplarının saatteki enerji tüketimi 375 vatt."

Evde enerji tüketimini nasıl azaltabilirsiniz?

Buzdolabı

Buzdolabının kapağını çok uzun süre açıp tutmamak gerekiyor. Açık kalınca içeri dolan sıcak havanın soğutulması için harcanacak enerji miktarı artıyor.

Buzdolabında çok boş alan bırakmak zorunda kalıyorsanız, ağzı bantlı kutularla dolabı doldurarak enerji kullanımını azaltabilirsiniz.

Lambalar

Kullandığınız lambaları mümkün oludğu kadar kaliteli ve kompaktlardan seçin.

Klima
Klima çalıştırmadan önce varsa evdeki panjurları kapatmak gerekiyor. Panjur yoksa açık renk perdelerle ısı engellenmeli.

Bulaşık makinesi

Bulaşık makinesi iyice doldurulduktan sonra, iki günde bir çalıştırılmalı.

Çamaşır makinesi
Çamaşır makinesini de iyice doldurduktan sonra iki günde bir çalıştırmak lazım.

Saç kurutma makinesi

Saç kurutma makinelerinin yüksek güçte olanlarını kullanmak elektrik tüketimini artırır. 1800 vatt’lık saç kurutma makineleri yerine daha düşük enerji tüketenleri tercih edilmeli.

Ütü

Ütülenecek eşyaların nemliyken ütülenmesi önemli. Kırışıkları sertleşmiş bir gömleğin ütülenmesi daha çok buhar tüketimine, fazla enerji kullanımına yol açar. Ütüyü fişten çektikten sonra cihazda depolanan sıcaklıkla son eşyanızı da ütüleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder