11 Haziran 2010 Cuma

İdeal kilonuzu bulmanız mümkün

Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek ideal kilonuzu bulmanız mümkün.
Bazı davranışları beslenme alışkanlığı haline getirmek önem taşıyor. "Daily science" dergisi ile internet sayfasında yer alan ipuçlarından derledik...

Yavaş Yiyin
Kural olarak, tabağınızdaki tüm yiyecekleri 20 dakikadan önce bitirmemelisiniz. Yavaş yemek yemek, diyet programınızın en temel parçasıdır. Bunu başarmak için tabağınızdaki yiyecekleri küçük lokmalara ayırabilir ve çok defa çiğnemeyi deneyebilirsiniz.

Sebze Çeşidi Bol Sofralar Hazırlayın
Sizi doyurmayan küçük, yetersiz ve kalori dolu bir porsiyon yerine sofranızı doyana kadar yiyebileceğiniz birkaç çeşit sebzeyle donatın. Buharda, fırında, çiğ ya da soslu olarak tüketebileceğiniz çeşitli sebze tabakları hem gözü ve karnı doyurur.

Çorbaya Öncelik Verin
Yemeğe başlamadan bir kase çorba içerseniz, sofraya çok aç oturmamış olursunuz. Ayrıca çeşitli sebze ve baklagillerden oluşan bir çorba hem çok besleyici hem de düşük kalorili olacaktır. Yalnız, krema, un ve nişasta katkılı çorba türlerinden bu anlamda kaçınmak gerekir.

Tam Tahılları Tercih Edin
Beyaz olanların yerine kepekli (esmer) alternatifleri tercih edebilir, lif alımınızı arttırarak vücudunuzdan su ve yağ atabilirsiniz. Üstelik tam tahıllı tercihler besin değeri olarak diğer türlerden daha zengindir.

Sevdiğiniz Kıyafetler Hedefiniz Olsun
Giyinmeniz için "fit" olmanız gereken kıyafetlerin göz önünde olması sizi "fit" tutmak için motive eder. Vücut ölçülerinizle ilgili bir hedef ve ideal oluşturmanızı sağlar.

İçecek ve Alkole Sınır Getirin
Sıfır kalorili içecekler, kalori olarak bir şey ifade etmeseler de vücutta su tutulmasına neden olur, zaman içerisinde aspartam içeriği nedeniyle tatlı isteğine yol açar. Bunlar yerine taze limonata, ayran, soğuk meyve çaylarını tercih edebilirsiniz.

Alkol tüketiminizi ise küçük porsiyonlar halinde yapın. Alkol oranı düşük içecekleri ve mayalanmış olanlardan çok fermente edilmişleri tercih edin, damıtılmış olanlardan uzak durun. Haftanın en fazla iki günü alkol alın.

Evde Yiyin
Evde pişen bir yemeği hem hijyen hem de kalori olarak kendimiz kontrol edebiliriz. Dışarıda yemekten çok hoşlandığınız bir yemeğinin tarifini evde daha sağlıklı malzeme ve pişirme teknikleri ile ayarlayabileceğiniz gibi evde porsiyon ve içerikleri kendi isteğinizle ayarlayabilirsiniz.

"Dur!" Düğmenizi Kullanın
Bazı kişilerin doğal otokontrol mekanizması, onları durmaları gereken yerde kendiliğinden durdurur. Onların sırrı şu: Çatalı ellerinden bıraktıktan sonra tek lokma bile almazlar, sohbet eder ya da sofrayı terk ederler. Denemeye değer!

Tabağınızı Parsellere Ayırın
Bu taktiği her öğün için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tabağınıza yemek almadan önce aklınızdan o günkü yemek ihtiyacınızı belirleyin ve tabağınızı ona göre doldurun. Örneğin, bir önceki gün çok yediyseniz, tabağınızda en geniş yeri sebze ve salatalara ayırabilir, kalan bölümlere ise diğer yemeklerden küçük porsiyonlar alabilirsiniz. Ekmek yiyecekseniz, tabağınızda onun için de yer ayırmanız gerektiğini unutmayın.

-alıntı-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder