10 Haziran 2010 Perşembe

Zehirlenmelere karşı hayat kurtaran ilkyardım teknikleri

Zehirlenmelerin yüzde 90'ı evde meydana gelir!
Küçük bir kaza ya da bir dikkatsizlik, ölümcül bir zehirlenmeye neden olabilir. "Her türlü zehirlenme ilkyardım gerektirir" diyen Dr. Elif Akün önemli bilgiler verdi: Zehirlenmelerin yüzde 90'ı evlerde olur ve zehirlenenlenlerin de yüzde 60'ı 5 yaş altındaki çocuklardır...

Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları ve Acil Departmanı Bölüm Başkanı Dr. Elif Akün, zehirlenme sonrasında uygulanabilecek ilkyardım yöntemlerine ilişkin sorularımızı yanıtladı:

Çocuklar çamaşır suyuna kolayca ulaşıp, anlamadan içebilirler. Boğazın bu tür yakıcı maddeler ile temasından sonra neler yapılabilir?
Tedavinin ilk aşamasında kişiye, süt ya da magnezyum sütü, alüminyum hidroksit ve nişastalı su gibi mukoza koruyucu maddeler verilerek; zedeleyici sıvının seyreltilmesi sağlanır. Mide yıkaması, delinme olasılığı nedeniyle yapılmaz. Eğer kusma yoksa ve yakıcı madde az miktarda alınmışsa, çok dikkatli bir biçimde mide yıkanabilir. Kan, plazma ve sıvı verilmesi, ödemler için kortizon, darlık oluşmasını önlemek için yemek borusuna tüp sokulması gibi tedavi girişimleri uygulanır. Deri ve mukoza lezyonları bol su ve sodyum tiyosülfat çözeltisiyle yıkanır. Solunuma bağlı bronş kasılması aerosol biçiminde bronş genişleticilerle ve kortizonla tedavi edilir. Ancak hastaya, antibiyotik ve bikarbonat verilmemelidir

KOZMETİKLER HAVALE YARATABİLİR
Kozmetik madde zehirlenmesinde uygulanacak ilkyardım yöntemleri neler?
Kozmetiklerin ağızdan alınması özellikle çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Parfümlerin yutulması ağızda yanma, titreme ve genel durum bozukluğuna yol açar. Alınan miktar 30 cc'yi aşmışsa kusturma ve midenin yıkanması gerekir. Daha düşük dozlarda ise, alınan parfümü seyreltmek amacıyla ağız yoluyla sıvı verilir. Oje ve aseton gibi eriticilerde de belirtiler aynıdır ve benzer bir tedavi uygulanır. Tıraş losyonları, deodorantlar, saç tonikleri, güneş yağı ve kremleri ile kolonyalar belirli miktarda etil alkol içerir. Bu maddelerin alınması ağızda yanma, kusma, bazen de sarhoşluğa yol açar. Çocuklarda bu maddelerin alınmasından sonra, havale ve alkole bağlı kan şekeri düşmesi ortaya çıkabilir. Tedavi için damar yoluyla şekerli çözeltiler verilir.

Deterjan zehirlerse nasıl bir ilkyardım uygulanmalı?
Evlerde çok kullanılan deterjanın anyonik, iyonik olmayan ve katyonik tipleri vardır. Anyonik deterjanların yol açtığı belirtiler bulantı, kusma ve ishalle birlikte hafif mide-bağırsak zedelenmesidir. İyonik olmayan deterjanların, hiçbir zehirli etkisi yoktur. Katyonik deterjanlar ise sindirim yolları için son derece zararlıdır. Yutulmalarından sonraki 4 saat içinde bile ölümcül olabilen ağır belirtilere yol açabilirler. Bu tür bir zehirlenme; bulantı, kusma, tansiyon düşmesi, şok, çırpınma nöbetleri ve komaya neden olabilir. Ayrıca deride zedelenmeye bağlı alerjik tepkiler de ortaya çıkabilir. Kişiye, sıvı ve bağlayıcı maddeler, magnezyum sütü, alüminyum hidroksit veya nişastalı su verilmelidir. İyonik olmayan deterjanların alınması durumunda ağızdan sıvı verilmesi yararlı olabilir ancak herhangi bir tedavi gerekmez. Katyonik deterjanlarla zehirlenmede acil önlemler ise; solunum yollarının açık tutulması, süt ya da aktif karbon verilmesi, ağır olmayan durumlarda da kusturma ve midenin yıkanmasıdır. Eğer yemek borusu ve midede yara varsa, kusma ve mide yıkaması zararlıdır. Sabun da, emilmeyen katyonik deterjanları etkisizleştirmeye yarayan önemli bir panzehirdir. Hastanın solunum yolları açık tutulmalı, yatıştırıcı ilaçlarla havale önlenmeli ve tansiyon düşmesine karşı sıvı verilmelidir.

Şofben gibi solunum yolu zehirlenmelerinde, ilk yapılacaklar ne olmalıdır?
Bu durumda hasta hemen açık havaya çıkarılmalı, soğuktan korunmalı ve hareket edip yorulması önlenmelidir. Zehirlenmeyi ağırlaştıracak bir akciğer hasarına yol açmamak için hastanın yürütülmemesi gerekir. Solunum ileri derece güçleşmişse, hemen yapay solunum uygulanmalıdır. Eğer zehirlenme deriden emilim yoluyla gerçekleşmişse, hastanın üzerine zehirli madde bulaşmış giysileri hemen çıkarılmalı, vücudu da hemen su ve sabunla yıkanmalıdır.

Tatlı su balıkları sizi komaya sokabilir!
Türkiye'de tatlı sularda bulunan, karabalık ya da ot sazanı gibi adlar da verilen, yeşilsazan ve turnabalığı gibi bazı balıkların yumurtaları kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Tropik balıklar ise; çok daha tehlikeli ve etkili zehirlenmelere neden olabilir. Sinir zehiri etkisi yapan zehirlenmeler, özellikle tehlikelidir. Bu tür zehirleyici maddeler temel olarak sinir sistemini etkileyerek, çeşitli bozukluklara yol açar. Örneğin Türkiye'nin güney kıyılarında da rastlanan balon balığı, Japonya'da fugu adıyla tanınır ve ünlü bir balıktır. Japonya'da bu balığı temizleyip pişirecek aşçılar, özel olarak eğitilir. Fugu zehirlenmesinde, balığı yedikten sonra yarım saat geçmeden dilde bir karıncalanma başlar. Birkaç saat sonra bunu, solunum güçlüğü ve çırpınma nöbetleriyle birlikte genel bir durum bozukluğu izler. İstiridye ve midye de, bazen bu tip zehirlenmelere yol açabilir. İstiridyede mitilotoksin denen bir zehir bulunabilir. Bu zehir ısıyla parçalandığından, istiridyenin pişirilmesiyle etkisini yitirir.

İlk yardım tüyoları
Önce zehirlenmenin neden kaynaklandığını anlayın.
Kendinizi emniyete alıp, hastayı tehlikeli alandan uzaklaştırın.
Acil tıbbi yardım isteyin.
Hastanın bilincine bakın.
Hastanın nabzını ölçün.
Gerekiyorsa suni solunum ve kalp masajı için hazırlanın.
Zehirlenmenin ne kadar süre önce oluştuğunu saptayın.
Zehirleyen maddeyi hastaneye giderken mutlaka götürün.

Her mantar ayrı zarar verir
Yanlışlıkla yenen zehirli mantarlar bazen ölümcül zehirlenmelere yol açar. Mantarlar için zehirli-zehirsiz ayrımı yapmak zordur. Zehirli mantarları ayırmak için kullanılan gümüş kaşığın kararması, ekmek içinin ve yumurta akının değişikliğe uğraması gibi deneysel yöntemler, bilimsel temellerden yoksundur. Zehirli mantarların yol açtığı başlıca sendromlar şunlardır:
Reçine Sendromu: Olgunlaşıp çürümeye yüz tutmuş özel mantarlardan kaynaklanır. Belirtiler 2-6 saat gibi kısa bir sürede ortaya çıkar. Mantardan açığa çıkan reçineli maddeler, sindirim sisteminde zehirli etki yaratarak kusma ve ishale yol açar. Hastada su ve tuz kaybının ardından kanda azot artışı, bacaklarda kramplar ve şok görülebilir. Tedavi belirtilere yöneliktir ve sıvıtuz dengesini düzeltmeye dayanır.
Muskarin Sendromu: Zehrin alınmasından 1-2 saat sonra terleme, sıcak basması, kalp atım hızında yavaşlama, tükürük salgısında artma, gözbebeklerinde küçülme, görme bozuklukları ve huzursuzluk durumları görülür. Ağır olgularda bilinç kaybı ve kalp durması ortaya çıkar. Bazen bulantı, karın ağrısı, ishal gibi mide- bağırsak belirtileri vardır. Belirtiler oldukça hızlı geriler. Tedavi için atropin ve adrenalin verilir.
Pantherin Sendromu: Bu zehir, asetilkolini baskılayarak merkez ve çevrel sinir sistemlerini etkiler. Mantarın yenmesinden kısa süre sonra ortaya çıkan başlıca belirtiler; gözbebeği genişlemesi, boğaz kuruması, deri kuruluğudur. Bilinç bulanıklığıyla birlikte şiddetli huzursuzluğun ardından, hızla derin uyku ve depresyon ortaya çıkar. Kusma ve ishal de görülebilir. Tedavi, belirtilere yöneliktir. Hasta ender olarak 24 saat içinde komaya girer ve ölür.
Falloides Sendromu: Bu zehirlenme çok ağırdır. Zehirlerin öldürücü dozu vücut ağırlığının her kilogramı için 2 miligramın altındadır. Yavaş emilimleri nedeniyle belirtiler zehrin alınmasından 8-10 saat sonra ortaya çıkar. Kusma ve ishalin ardından, belirtiler ağırlaşır. Akciğer ödemi ortaya çıkar. Bu tür zehirlenme olgularının yarısı ölümle sonuçlanır.

En çok çocuklar zehirleniyor!
Zehirlenmelerin yüzde 90'ı evlerde olur.
Zehirlenenlerin yüzde 60'ı 5 yaş altındaki çocuklardır. Zehirlenen çocukların yüzde 5'i kaybedilir.
18 yaş üstündekilerde, ölüm oranı daha yüksektir.

Bunlara dikkat!
(1) Deterjanların renkli kutuları, parfüm ya da deodarantınız çocuklar için caziptir, yanlışlıkla içerse kusturmaya çalışarak hemen doktora götürün.
(2) Son tüketim tarihine bakmadan yediğiniz gıdalar aniden zehirlenme yapabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder