10 Ekim 2005 Pazartesi

İlk Ahşap Boyamam

Kurdela nakışı , dekoratif boyama derken ahşap boyama kursuna geçtiğimiz çarşamba başladım.
Ve ilk tepsimi yaptım. Hocanın söylediğine göre zoru seçmişim. - Her zaman ki gibi - Beyaz ahşapta çalışılması ve kapatılması en zor renkmiş. Onun için başlayacaklara beyazla başlamayın derim. Biraz uğraştırıyor. Karşımdakiler bordoları kahve rengileri sürü sürü verirken ben baya bir uğraştım. Daha tamamlanmadı . Hocamız *son rötüşlar için bana bırak cila atma* dedi ama ben paylaşmak için daha fazla dayanamadım.



ilk derste öğrendiklerim:

1- Ahşap boyamada zımpara çok önemli . Zımparanız yeni olursa işiniz daha da kolay . Ne kadar iyi zımparalarsanız boyanız o kadar güzel duruyor. Hatta yanımdaki arkadaş o kadar iyi zımparalamış ki 2. kat boya atmasına bile gerek kalmadı.

2- Fırçalarınız ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi. Ahşabın üzerinde fırça oldukça yıpranıyor. Kaliteli oluşu ömrünü de artıracaktır.

3-Fırçanızı tek yönde kullanacaksınız sağa sola, yukarı aşağı olmayacak

4- Hata yapmaktan korkmayacaksınız . Öyle teknikler var ki hatanız bir anda yok oluveriyor. Yani elinizi korkak alıştırmayın.

5-Objenizin önce arkasını boyayın ve boyamamazlık etmeyin. Millet olarak çünkü önce arkasına çevirip bakıyoruz. :)

6- Hocanın yanında sakın ha boş bulunup "tahta boyama " demeyin. Çok bozuluyor :)

Ahşap Tepsi Yapılışı :

Malzemeler:

*1 adet ahşap tepsi
*1 adet 0 numara su zımparası - Sünger şeklinde olanları çıkmış,oldukça kullanışlı-
*Beyaz akrilik boya - Resim yaptığım zamanlardan kalan akriliklrim vardı ben onları değerlendiriyorum -
*Gümüş boya
* Peçete - Eğer çok beğendiyseniz paşabahçeden aldım -
* Peçete tutkalı - Ben kumaş için almıştım ahşabada kullanılabiliyormuş. Ayrıca peçete tutkalı almanıza gerek yok. Dekupaj tutkalı da peçetede kullanılıyor.
*Patina süngeri
*Beyaz metalik boya
*Vernik

Yapılışı:

Tepsi zımparalandı, bir kat beyaz boya sürüldü kuruması beklendi tekrar zımparalandı ikinci kat boya sürüldü.Diğer renklerde 2 kat yeterli ama beyaz olduğu için ben 4 kat falan boyadım. Sonra patina süngeri ile biraz beyaz biraz metalik alınarak tepsi üzerine tampon yapar gibi dokunulup çekildi ve bir sünger doku oluşturuldu. Kuruması beklenildi. Tepsinin kenarları ve sapların kenarları gümüş boya ile boyandı.Peçete den alınmak istenilen resimler nakış makası ile oyuldu. ( Ben şanslıydım. Çiçekli böcekli seçenlerin işi zordu.) Tepsi üzerine kompozisyon oluşturuldu.Tek katlı peçetelere yırtılmadan üzerinden tutkal nazikçe sürüldü kurumaya bırakıldı. Belki üzerine gümüş boncuk boya ile rötüş yapılacak ve üzerine vernik atılacak. Sprey vernik kullanmayı düşünüyorum.

Umarım beğenmişsinizdir.

Aynı peçeteden peçetelik yapıyorum. Sırada da bir anahtar kutusu ve 2 tepsi var.

Çok yoğunum çoooook....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder