16 Eylül 2009 Çarşamba

Biraz kir cilde iyi gelir!

Biraz kir cilde iyi gelir!
Özellikle yaz aylarında ısınan havayla birlikte alınan duşlar sıklaşıyor. Ancak hekimler, her gün duş almanın, sanılanın aksine çok da sağlıklı olmadığı görüşünde. Uzmanlar, sık yıkanmanın, cildin doğal koruyucu mekanizmasına zarar verdiği konusunda uyarıyor.

Almanya’da “Apotheken Umschau” adlı sağlık dergisinde yayınlanan bir araştırma, Almanların giderek daha sık duş almaya başladıklarını ortaya koyuyor. Cilt bakımının en başlıca unsurlarından temizlik, dermatologlara göre de vazgeçilmez. Ancak, her gün duş almak sanıldığının aksine yaradan çok zarar getiriyor.

Derginin genel yayın yönetmeni Dr. Hans Haltmeier, cilt hastalıklarının çoğunun, insanların günlük bakımlarını yanlış yapmasından kaynaklandığını belirterek, sık yıkanmanın, cildin 
doğal koruyucu mekanizmasına zarar verdiğine dikkat çekiyor.

Araştırma sonucuna göre, Almanların yüzde 80’inden fazlası her gün duş alıyor. Araştırmada, bu eğilimin giderek daha da arttığına dikkat çekiliyor. Ancak sabun ya da şampuan kullanmadan, sadece suyla bile yıkanıldığında bu, cildin kurumasına yol açıyor. Uzmanlar bazı nemlendirici kremler de sık sık kullanılması durumunda, cildin kurumasına sebep olabileceğini belirtiyor.

SIK YIKANMANIN ZARARLARI

Hekimler, sık yıkanmanın yarattığı sorunu şöyle özetliyor:

Sık yıkanma, cildin asit-baz dengesini olumsuz etkileyerek, bir çok katmandan oluşan cildimizin en üst tabakasını değişime uğratıyor ve böylece deri, nem kaybına uğrayarak, zararlı maddelerin içeriye nüfuz etmesini engelleyemez hale geliyor. Normal cilt tipine sahip olan insanlarda bu nem kaybı bir gün içinde kapanabiliyor. Nem kaybı ise kuru ve hassas cilt tipinde egzama gibi hastalıkların görülmesine yol açıyor.

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için önerilen ise 
haftada en fazla 2- 3 duş almak.Hatta banyo daha da etkili olduğu için haftada sadece bir kez yapılmalı. İstenmeyen kokular içinse silinmek en iyi çözüm olarak gösteriliyor. Uzmanlar, insanların bu konuda bilinçlenmelerini istiyor ve cildin beden sağlığıyla olduğu kadar ruh sağlıyla da yakından ilişkili olduğunu belirtiyor. Buna örnek olarak da bazı cilt hastalıklarının stres yüzünden daha da ağırlaşması gösteriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder