6 Eylül 2009 Pazar

KOZMETİK ÜRÜNLERİN SON KULLANMA TARİHLERİ

Gıda ürünleri gibi kozmetik ürünlerinin de son kullanma tarihleri var. Ama birçok kişi bunu dikkate almıyor. Oysa yüzümüze ve vücudumuza sürdüğümüz ürün de en az yediklerimiz kadar önemli. Ancak kozmetik ürünlerinin üzerinde "son kullanma tarihi" şeklinde yazmıyor. Aslında tarih yazılı bir şekilde değil, bir işaretle belirtiliyor.


Fotoğrafta kozmetik ürününün en altında, ağzı açılmış bir kavanoz işareti görüyorsunuz. Bu kavanoz işaretinin üzerinde genelde şöyle yazabilir: 6 M, 12 M, 36 M... Buradaki "M" kısaltması İngilizce "months" (aylar) anlamına geliyor. Yazılan ay süresi, kapağı açık olarak gösterilen ürünün, açıldıktan sonraki son kullanma tarihi. Bu yüzden bir ürünü uzun süredir kullanıyorsanız ara sıra arkadaki bu işarete bakmayı ihmal etmeyin. Ürünü ne zaman aldığınızı hatırlamaya çalışın.


Şunu da söyleyebilirim hemen, fondötenlerinizin ömrü 6 ay ile 1 yıldır. Tam bitiremediyseniz bile atın, cildinize zarar verebilir. Veya rengi değişmiştir ve makyajınızı turuncu gösterebilir. Pudraların ve allıkların ömrü 2 yıldır, farların ise 1-2 yıl. Pudra fırçalarımız sürekli yüzümüze değerek yağlandığı, tekrar pudra ve allığa nüfuz ettiği için, pudra veya allığınız da bundan etkilenip çabuk yağlanacaktır.Ve diğer ürünlerinizden daha çabuk bozulabilir.


Bu yüzden pudra ve allığınızın ömrü 6 ay gibi kısa bir süre olabilir. Çünkü fırçadaki yağlar oldukça çok mikrop barındırır. Her akşam, kullandığınız tüm fırçaları, şampuan ile ılık suda yıkayın ve bir havlunun üzerine koyarak sabaha kadar kurumalarını sağlayın. Böylece her sabah mikroplardan arınmış mis gibi kokan fırçalarınız ile makyaj yapmış olacaksınız. Ve kullandığınız ürünün ömrünü uzatmış olacaksınız.
Güneş ürünleri de her zaman bir sezonluktur. Yani yaz boyunca bu ürünleri kullanabilirsiniz. Çünkü güneş ürünleri bir sonraki yaza kadar filtre özelliğini kaybetmiş olur. Tatilden dönerken güneş yağınız bitmemişse eve taşımaya zahmet etmeden direk çöpe atabilirsiniz.
Tülin Şahin
tuliss.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder