27 Eylül 2009 Pazar

KIŞ HAZIRLIGI(KONSERVE YAPIMI-TURŞU YAPIMI)

Malum turşu zamanı geldi.Bende kendi çapımda bir turşu yapayım dedim.Ve kolları sıvadım.İlk yaptıgım turşu salatalık turşusu oldu.Sonra arkasından yeşil domates ve salatalık turşusu yaptım.En son olarak da kelek ve acı biber turşusu yaptım.Bana kış hazırlıgı yapmak çok keyifli geliyor.
Salatalık Turşusu için Malzemeler:

  • 1 kilo küçük salatalık
  • 4-5 yemek kaşıgı kaya tuzu
  • 1 yemek kaşıgı toz şeker
  • 10 diş soyulmuş sarımsak
  • 2 çay bardagı üzüm sirkesi
  • aldıgı kadar su
  • 10 dal maydanoz
  • limon dilimleri
Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra çatalla üstüne birkaç delik açalım.Ve salatalıkları turşu kabına aralarına sarımsak ve limon dilimleri koyarak yerleştirelim.Ben içine bir tanede kırmızı sert domates koydum çünkü domates ezilince turşu suyunun tadı daha güzel oluyor.Üzerine kaya tuzunu ve sirkesini ilave edelim.En son olarak da suyunu(isterseniz suyu kaynatıp soguttuktan sonrada koyabilirsiniz) döküp agzını iyice kapatalım.Suyu zamanla azalırsa su ekleyelim.Ilık bir ortamda turşumuzu olmaya bırakalım.Ve kışın afiyetle yiyelim.


Konserve yeşil fasulyeyi daha önce anlatmıştım.Konserve fasulye yapımı bana zor geldigi için sadece 1 kavanoz hazırladım.Ama ek olarak buzluga fasulye koymayı da ihmal etmedim.Ama buzluga koymadan önce fototgraf çekmeyi akıl edemedigim için buzlu haliyle fotografını çekebildim.
Buzlukta Yeşil Fasulye hazırlıgı:

  • 1 kilo yeşil fasulye
  • 4-5 domates
Yeşil fasulyeyi yıkayıp dograyın ve kılçıklarını ayıklayın.Domateslerin kabuklarını soyup yemeklik dograyın.Tencereye fasulyeyi koyup üstüne domatesleri ekleyin ve hiç karıştırmadan kısık ateşte fasulyeler sararıncaya kadar pişirin.Soguttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya koyun.
Buzluga patlıcan koyma işini Kayserili bir tanıdıklarımızdan ögrenmiştim.Onlar çok fazla yapıp koyuyorlar tabiiki buzluga ben azar azar koydum.
Karnıyarıklık veya İmam Bayıldılık Palıcan hazırlanması:

  • 1 kilo patlıcan
  • yarım kilo sivri biber
  • sıvı yag(kızartmak için)
Patlıcanlar yıkandıktan sonra alaca soyulup tavada ısıtılmış yagda kızartılır.Bütün patlıcanlar kızardıktan sonra ortaları bir bıçak yardımıyla az kesilir.Ardından biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklandıktan sonra onlarda kızartılır.Ve hepsi birlikte soguduktan sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuya atılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder