30 Eylül 2009 Çarşamba

REÇELLER(ŞEFTALİ,VİŞNE,KAYISI REÇELİ ve KIZILCIK MARMELATI)

Şeftali Reçeli tarifi:
  • 1 kilo şeftali
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz.İstediginiz büyüklükte dograyıp üstüne şekerini ilave ediyoruz.Şeker üzerinde eriyene kadar tencerenin içinde bekletiyoruz.Şeker eriyince ocaga alıp kaynatıyotuz ve köpüklerini alıyoruz.Kıvam alınca indirmeye yakın içine yarım limon suyunu ilave ediyoruz.Ve bir sürede böyle kaynatıyoruz.Sonra ocagın altını kapatıp sıcakken kavanozlara koyuyoruz ve agzını kapatıyoruz.Ilınınca buzdolabına veya muhafaza edeceginiz yere koyuyorsunuz.
Vişne Reçeli tarifi:
  • 1 kilo vişne
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
Vişnelerin saplarını ayıklayıp iyice yıkıyoruz.Çekirdeklerini çıkarıyoruz(bunun için evde bulunan tükenmez kalemin içini çıkarıp vişnelerin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.)Vişneleri tencereye alıp üzerine toz şekerini ilave ediyoruz ve şeker ariyene kadar bir köşede bekletiyoruz.Şeker eriyince ocaga alıp altını yakıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.Oluşan köpükleri elıyoruz.Kıvam alınca indirmeye yakın limon suyunu ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz.Sonra altını kapatıp sıcakken kavanoza koyup agzını sıkıca kapatıyoruz.Ve ılıdıktan sonra muhafaza edecegimiz yere kaldırıyoruz.
Kayısı Reçeli tarifi:
  • 1 kilo kayısı
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
Kayısıları yıkadıktan sonra istenilen büyüklükte dogruyorsunuz.Ve üzerine toz şekeri ilave edip şekerler eriyene kadar bir köşede bekletiyorsunuz.Şekerler eridikten sonra ocaga alıp altını yakıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.Oluşan köpükleri alıyoruz.Kıvam alınca indirmeye yakın limon suyunu ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz.Altını kapatıp sıcakken kavanoza koyup agzını sıkıca kapatıyoruz.Ilıdıktan sonra muhafaza edecegimiz yere kaldırıyoruz.
Kızılcık Marmelatı tarifi:
  • 1 kilo kızılcık
  • 750 gr.kadar toz şeker
  • yarım limon suyu
  • 1 çay bardagı su
Kızılcıkları yıkadıktan sonra tencereye koyuyoruz ve üzerine suyu döküp kızılcıklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.Pişen kızılcıkları süzgece alıp soguduktan sonra elinizle veya bir kaşık yardımıyla eziyorsunuz.Yalnızca çekirdekleri kalıncaya kadar işleme devam ediyorsunuz.Gerekirse bir kaç defa elekten geçirin.Çıkan suyun içine şekerini ilave edip kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz.İndirmeye yakın limon suyunu ilave edip bir süre daha kaynatıyoruz.Sonra kavanoza koyup agzını kapatıp sogumaya bırakıyoruz.Ve soguyunca muhafaza edeceginiz yere kaldırıyorsunuz.
Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder