10 Kasım 2009 Salı

SEMİRSEK-PİRİNÇLİ KIYMALI BÖREK(GAZİANTEP-KİLİS YÖRESEL YEMEGİ)

Ve yöresel tariflere devam ediyorum.Gaziantep denince akla hep baklava ve kebap geliyor biliyorum.Antepliler çorbalarında bile et kullanıyorlar.Bu börek de yine onların eseri ve farkındaysanız yine içinde et var.Ama bu muhteşem tat karşısında çok fazla söylenecek söz yok galiba.

İç Malzemesi:

  • 1 su bardagı pirinç
  • 100-150 gr kadar kıyma
  • 1 adet kuru sogan
  • 1'er tatlı kaşıgı tuz,karabiber,safran(safran bende yoktu kullanmadım)
  • 1,5 su bardagı kaynar su
  • Sıvıyag(kızartmak için)
Hamur Malzemesi:
  • 3-4 su bardagı Sinangil böreklik un
  • 1 paket Sinangil kuru maya
  • bir çay kaşıgının ucuyla karbonat
  • tuz ve su
  • hamuru açmak için un
Pilav için kıymayı az yag ile bir tencerede kavuruyoruz.Suyunu salıp çektikten sonra yemeklik dogranmış soganı koyup kavurmaya devam ediyoruz.Soganlarda kavrulunca üzerine yıkanmış pirinci ilave ediyoruz.Ve 5 dakika kadar pirinçle karıştırıyoruz.Sonra baharatlarını ilave ediyoruz.Ve en son olarak sıcak suyu ekleyip kapagını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.Piştikten sonra ılık hale gelinceye kadar bekliyoruz.
Hamuru için bütün malzemeleri çukurca bir kaba alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoguruyoruz.Üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat kadar mayalandırıyoruz.Mayalanan hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp un serperek merdaneyle fincan tabagı büyüklügünde açıyoruz.Çok kalın olmayacak.Açılan hamurun yarısına içten koyup diger yarısını üstüne kapatıyoruz.Kenarlarını iyice yapıştırıyoruz ki pişerken açılmasın.Ve son olarak kızgın sıvıyagda böreklerimizi pişiriyoruz.
Afiye olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder