4 Şubat 2010 Perşembe

YEŞİL MERCİMEKLİ ve TAHİNLİ BÖREK

Arkadaşım da yedigim de bayıldım bu börege.Bir gazete ekinden almış tarifini.Hem oglum için faydalı diye düşündüm hem de kendim için degişik bir tat dedim.Yeşil mercimekle tahinin uyumunun bu denli güzel olabilecegini düşünmezdim.Eger denemek isterseniz hiç durmayın derim.Ayrıca çok hazırlayıp acil gelen misafirler için de buzluga da attım.İşte lezzetli tarif:
Malzemeler:
  • 6 adet hazır yufka

İç malzemesi:

  • 1 su bardagı yeşil mercimek(haşlayın.eger içi bol olsun derseniz mercimegi daha çok hazırlayabilirsiniz.)
  • 2 adet havuç(rendeleyin)
  • 2 adet büyük soğan(soganı ne kadar bol olursa o kadar güzel oluyor.)
  • tuz,karabiber,kırmızıbiber
  • az sıvıyag

Yufka aralarına ve üstüne sürmek için:

  • 1 büyük çay fincanı tahin
  • 1 büyük çay fincanı sıvıyag

Yeşil mercimegi üstünü geçecek kadar su ekleyerek haşlayın.Soganları yemeklik dograyın.Az sıvıyagda soganları kavurun.Kavrulan soganların içine rendelediginiz havuç rendelerini ekleyin bir sürede böyle kavurun.Kavrulan malzemeye haşlanmış yeşil mercimegi ve baharatlarını ekleyin.Bir sre sonra altını kapatın ve ılınmaya bırakın.Ayrı bir yerde tahin ve sıvıyagı rondada karıştırın.İyice birbirlerine geçmeleri gerekiyor.1.Yufkayı tezgaha serin üstüne tahin ve sıvıyaglı karışımdan her tarafına gelecek şekilde sürün üstüne 2.yufkayı yayın.Yine üstüne tahinli karışımdan sürün ve 8 üçgen parçaya bölün.(sigara böregi gibi kesilecek ve sarılacak)Her bir üçgenin geniş tarafına içten bolca koyun ve genişçe sarın(sigara böregi sarar gibi).Yaglanmış tepsiye dizin ve üstüne yine tahinli karışımdan sürün.Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın ve önceden ısıtılmış 200C fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.Eger kalan börekleri buzluga atacaksanız üstlerine tahinli karışımdan sürmeyin.Ama buzluktan çıkarınca üstüne yine tahinli karışım hazırlayarak sürün ve öyle fırına verin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder