28 Nisan 2010 Çarşamba

Hamilelerde bahar yorgunluğu farkı

Hamilelerde bahar yorgunluğu
Anne adaylarında ise değişen hormon dengeleri nedeniyle bahar yorgunluğu daha şiddetli görülebiliyor.

Bahar mevsiminde havaların değişmesi ile birlikte pek çok kişide görülen halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, sürekli uyuma isteği gibi şikayetler bahar yorgunluğu olarak tanımlanıyor. Anne adaylarında ise değişen hormon dengeleri nedeniyle bahar yorgunluğu daha şiddetli görülebiliyor.

Hamilelerde bahar yorgunluğu daha çok görülüyor

Bahar yorgunluğu bir hastalık olarak kabul edilmezse de uzun süre devam ettiğinde ve önlem alınmadığında kronikleşebiliyor.
Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve www.tupbebek.com sitesi Medikal Direktörü Dr. Senai Aksoy hamilelerde bahar yorgunluğu ile ilgili soruları yanıtlıyor.

Bahar yorgunluğu nedenleri nelerdir?

Düzensiz beslenme, yeteri miktarda vitamin ve mineral almamak, hareketsiz yaşam, stres, kafein, aşırı sigara ve alkol tüketimi bahar yorgunluğunu artıran faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca tiroit düzensizlikleri, bazı enfeksiyonlar, tansiyon, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar bahar yorgunluğunu şiddetlendiriyor. Bazı araştırmalara göre hava kirliği, sanayi atıkları ve trafik, şehirlerde havadaki elektrik yükünü artırdığından bahar yorgunluğu büyük şehirlerde daha fazla görülüyor.

Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Bahar yorgunluğu belirtileri kişiden kişiye değişebiliyor ancak genel belirtiler şöyle sıralanabilir:

- Aşırı yorgunluk

- Halsizlik

- Sürekli uyuma isteği veya uyku bozuklukları

- Eklem ağrıları. Boyun, omuz ve sırt ağrıları

- Konsantrasyon bozukluğu

- Aşırı sinirlilik

- Genel keyifsizlik. Ruhsal gerginlik

- Bağırsak sorunları. Bazen ülsere varan rahatsızlıklar

Hamilelikte bahar yorgunluğu artıyor mu?

Hamilelerde hormon değişikliği nedeniyle genel bir yorgunluk hali mevcuttur. Mevsim geçişlerinin neden olduğu şikayetlerin, yükselen hormon değerleri ile birleşmesi nedeniyle hamileler bahar yorgunluğundan daha fazla etkileniyor. Anne adayının hamilelik nedeniyle vücudu su tutuyor, bağırsak hareketleri yavaşlıyor, el ve ayaklarda şişlikler meydana geliyor. Bunun birlikte değişken bir ruh haline sahip oluyor. Genelde anne adayının başta bebeğinin sağlığı ile ilgili olmak üzere pek çok kaygısı vardır. Tüm bu şikayetlerin bahar yorgunluğuna eklenmesi nedeniyle hamileler, mevsim değişikliğini diğer insanlardan daha zor geçiriyor.

Hamileler nasıl önlem alabilir?

Öncelikle hamilelerin sadece mevsim geçişlerinde değil genel olarak daha sakin ve sağlıklı bir yaşamı tercih etmeleri gerekir. Mümkün olduğunca stres, hava kirliliği ve gürültülü ortamlardan uzak durmaya çalışmalılar. Düzenli beslenip yeteri miktar vitamin ve mineral almalılar. Beslenme konusunda bir uzmandan yardım alabilirler. Anne adayları durumlarına uygun egzersiz - spor yapmayı ihmal etmemeliler. Egzersiz veya spor yapamayanlar sabah – akşam 30 dakika temiz havada yürüyüş yapabilirler. Uyku düzenini sağlamak için stresten uzak durmalarında fayda var.

Kaynak:tupbebek.com
Alıntı:Haber7.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder