23 Nisan 2010 Cuma

Seks gücü azalan erkek kalp hastası

Seks gücü azalan erkek kalp hastasıSeks gücü check-up gibidir Seks gücü azalan erkekler metabolik sendrom kalp hastalığı adayıdır!

Seks erkekler için asla yalnızca seks değil! Çünkü vücut yapılarından kişiliklerine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Prof. Dr. Halim Hattat, "Seks gücü check-up gibidir. Seks gücü azalan erkekler, metabolik sendrom adayıdır" diyor..

Lizbon'da düzenlenen 10. Avrupa Cinsel Tıp Birliği Kongresi'ne katılan ve Türkiye Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Halim Hattat sorularımızı yanıtladı:


Testosteron hormonunu nasıl tanımlıyorsunuz ? 
Testosteron erkeklerin fiziksel performanslarının ve cinsel isteklerinin gelişmesinde etkili olan bir hormondur. Genital organların ve adalekemik sisteminin gelişmesinden, sesin kalınlaşmasından, vücudun kıllanmasından, sakal ve bıyıkların çıkmasından sorumludur. Bu hormon eksikliğinde sakal ve bıyık çıkmaz, ses incelir, kıllanma azalır, vücudun yağ dokusu artar, adaleler zayıflar.


Testosteron yalnızca erkeklerin cinsel davranışlarını mı etkilemektedir? 
Erkeklerin formasyonunu testosteron, kadınların formasyonunu östrojen etkiler. Ama cinsellik anlamında bakıldığında erkekte ve kadında libidoyu kontrol eden faktör testosterondur. Testosteron eksikliği, erkekte de kadında da cinsel isteksizlik yaratır.

Testosteron erkekte, seks ve güç üzerinde gerçekten etkili midir? 
Erkeğin performansında etkilidir. Ama cinsel ereksiyonu kontrol eden tek faktör değildir. Testosteron eksikliği olanlarda konsantrasyon eksikliği, halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hissi oluşur. Kişi normal aktivitesini yapamaz hale gelir. Böyle olunca yağlanma artıyor, insülin direnci oluşuyor, diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlanıyor. Cinsel güç aslında erkek için genel check-up gibidir. Pek çok hastalığın ön sinyalini verir. Kalp, şeker gibi hastalıkların ön habercisidir.

KARAKTERİ BİLE ETKİLER 
Testosteron nelerden etkilenmektedir? 
Testosteron eksikliği aşırı yağlanma, diyabet gibi metabolik ve hormonal nedenlerle ilgili olabilir. Ayrıca stres bu noktada önemli bir etkendir. Bahar aylarında hormonal düzeyde yükselme olur. Testosteron üretimi sabahları en yüksek düzeyde iken, akşama doğru yavaş yavaş düşer. Cinsel isteksizlik yaşayan erkeklerin sabah saatlerini sorunsuz atlatmaları bununla ilgili olabilir. Sabah 8 ile 10 arasında kontrol etmek gerekir.

Testosteronun azlığı ya da çokluğu bir erkeğin karakterini de etkiler mi? 
Testosteronun azlığı veya fazlalığı erkeklerin karakterini belirleyebiliyor. Erkeklerin doğuştan hormonal yetersizlikleri varsa, fiziksel performansları da düşük oluyor. Testosteron yüksekliği olan insanlarda ise cinsel anlamda aşırı istek durumu oluşabiliyor. Testosteron yüksekliğinde, insanlar performans bakımından kabiliyetli oluyor ve cinsel istekleri artıyor.

Testosteron vücudu nasıl etkilemektedir? 
Testosteron erkekte sadece cinsel arzuyu etkilemiyor. Adale sistemini ve kemik sistemini de etkiliyor. Sakal bıyık gibi kıllanmayı da kontrol ediyor. Kalbi koruyor, göbek ve karın bölgesindeki yağları eritiyor, kas yapıyor, kaslara güç veriyor. Testosteron beden gücünü artırıp, bağışıklık sistemini destekliyor. Saç dökülmesinde de testosteron fazlalığının etkili olduğu biliniyor ama bu konuda ciddi bir araştırmadan söz edemiyoruz.

KAN TESTİYLE ANLAŞILIR 
Testosteron eksildiyse ne yapmak gerekir? 
Önce nedenini anlamak lazım. Hemen ilaç tedavisine başlamak doğru değildir. Doğru olanı yerine koymakla bir iyilik sağlanabilir.

Bir erkek testosteron düzeyine nasıl baktırabilir? 
Kandan bakılıyor. Basit bir testtir. Sabah saat 8 ile 10 arasında, aç karna alınan bir kan örneğiyle, testosteron düzeyi hemen anlaşılıyor.

Testosteron 40 yaşından sonra mı düşer? Gençken de kontrol ettirilmeli midir? 
Testosteron düzeyinin yaşla ilgisi olmayabilir. 40 yaşından sonra erkeklerde azalıyor. Ama cinsel performans eksikliği çeken ve kıllanmasında sorun olan genç erkekler de mutlaka kontrole gitmelidir.

EVLENİNCE AZALIYOR 
Evli erkeklerde de testosteron düşük müdür ? 
Evlilikte daha ziyade cinsel istekte azalma olabilir. Evli erkeklerin testosteronu bekarlardan daha düşüktür. Bekar erkekler evlenince testosteronları düşüyor. Eşinden ayrılan erkeklerde ise, testosteron yeniden artmaya başlıyor. Evlenen erkek baba olunca testosteronu biraz daha azalabiliyor. Eş arayan, flört eden erkeklerde testosteron artıyor. Testosteron yaş ilerledikçe azalıyor. Orta yaşlarla birlikte beliren 'testosteron törpülenmesi' erkeği daha sakin, daha kabullenici, hoşgörülü biri haline getiriyor. Testosteron yüksekliği kişiyi daha agresif yapabiliyor.

Levitra ve Viagra gibi ilaçlar bu hormonu yükseltir mi? 
Libido eksik olduğu zaman bu ilaçlarla performans yakalanamaz. Testosteron eksikliğinde istek az olacağı için, bu ilaçların etkisi de az olur. Testosteronu yerine koyarken, bu tarz ilaçları da birlikte verebiliyoruz.


--
4/16/2010 03:11:00 PM tarihinde Derleme Haber Ajansı tarafından SAĞLIK ve YAŞAM adresine gönderildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder