18 Ağustos 2009 Salı

Bolt Fenomeni


Eskiden atletizm yarışlarından önce koşucuları daha kısa süreli gösterirlerdi. Her birinin yüzünde buz gibi bir ifade olurdu, zorla kameraya bir selam çakarlardı, bazen bir merhaba anne tadında ufak birşey ve sonra sıradaki yarışmacıdan devam... Günümüzde ise yüz metre koşucuları türlü komikliklerle ve ilginç selamlarıyla sempatimizi topluyorlar. Bir tanesi kamerayı temizleme hareketi yaparken ötekişi Pulp Fiction dansıyla bizi selamlıyor.

Usain Bolt da bu eğlendirici-rahat atletlerdan bir tanesi, ve hatta o artık bir fenomen ve bana Ronaldinho'nun basarili ve keyifli zamanlarını hatırlatıyor, yaptığı iste çok yetenekli ve bundan keyif alırken mutluluğunu sizinle de paylaşmakta çekinmiyor. Kadın sırıkla atlayıcı isinbayeva gibi -ki kendisi dün dibe vurdu- santim santim rekorları aşıp her rekordan alabileceği para ödülüne de bakmıyor. Ardından ikinci gelen Tyson Gay bile Amerika rekoru kırarak çok iyi bir derece yaptığı için mutlu olabiliyor, ama anca 23 yaşındaki bu süperatletin ardından. Sonuçta bu süper atlet hem sempatikliğiyle, hem dalgacılığıyla (geçen sene dünya rekoru kırarken daha yarış bitmeden yavaşlayıp kutlamaya başlaması), rahatlığıyla ve amatör ruhuyla, hem de 200 metrede bile rakiplerine tür bindirebilecek kapasitesiyle benim son yıllarda gördüğüm en müthiş karakterlerden. Yanında koşan vatandaşı Asafa Powell bile eskiden daha soğuk bir kişilikken artık kendini daha fazla ifade etme ihtiyacı hissediyor. Bolt fenomeni artık iyice mekanikleşen ve otomatikleşen aşırı profesyonel sporcu figürleri arasında bir hazinedir arkadaşlar...

Kadınlar 100 metre finalinde 4 atletle koşan Jamaika'nin spor politikası hakkında Volkan güzel bir yazı yazmıştı, ilgilenenlere buyrulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder