29 Mart 2010 Pazartesi

Ayva Lokumu- Ayva Ekmegi - Quittenbrot

Bu harika ikramlik Ayva Lokumlarini 56.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE (lezizce)Lezzet Günlügüm arkadasima yolluyorum, kolay gelsin canim.

Gecen hafta eski is arkadasim Gaby´in evinde davetliydim. Arada bir alti eski is arkadasi sira ile birbirimizde bulusup hosca vakit geciriyoruz. Gaby`nin harika pastalarinin yanda bu nefis "Ayva Ekmegi" diye adlandirdigi bu tatliyi Renate getirmisti. Kendisinede arkadasi hediye etmis, begenmis ve bizimde tadmamizi istemis.
Ben buna "Ayva Lokumu" diye de ayri ad verdim, cok nefis bir tadi vardi. Ayva zamani gelince muhakak bende deniyecegim. Yildizli, ayli bisküvi kaliplari ile kesilerek de yapilabilinir.

Malzemeleri:
2 kg Ayva
1 kg Seker
1 y.k. Portakal kabugu rendesi
Tepsi icin yagli kagit
2 y.k. yag tepsi icin

Yapilisi:
Ayvalari bir bezle iyice silin. Saplarini ve cicek yerlerini kesip cikarin ve ayvayi dörde dilimleyin. Tencereye alip yaklasik yarimlitre su ekleyin ve agzini kapiyarak 50 dakika kayantin. Pismis ayvalari Blenderdan gecirerek püre olmasini saglayin. Icine sekeri ve portakal kabugu rendesini ilave ederek karistirarak kaynatin. Püreniz tencerenin dibinden ayrilacak sekilde pisinceye dek.
Tepsiye yagli kagidi serip üzerine 2 yemek kasigi yagla yaglayin ve bu pisen püreyi tepsideki yaglanmis kagidin üzerine istege göre 1-2 cm kalinliginda aktararak yayin. 2 gün kurumaya birakin veya firini 75 derece isitip 1,5-2 saat icinde agzi az acik olarak pisirin.
Iyice kuruduguna emin oldugunuz ayva ekmegini firindan alip istediginiz büyüklükte dilimliyerek kesin.
Istege göre sekere veya hindistan cevizine bandirarak soguttuktan sonra cam kavanozlarda saklayin.
Afiyet Olsun!!!

Quittenbrot

Zutaten:
2 kg frische Quitten
1 kg Zucker
1 EL Orangenschale
Backpapier fürs Blech
2 EL Öl fürs Blech

Zubereitung:
Die Quitten mit einem Tuch gründlich abreiben. Stiele und Blütenansätze entfernen. Die Früchte vierteln und mit Wasser bedeckt ca. 50 Min. kochen lassen. In einem Sieb abtropfen lassen. Das Quittenmus durch ein Sieb streichen und 1 kg abwiegen.
Das Quittenmark mit Zucker und Orangenschale zum Kochen bringen. Unter Rühren kochen lassen, bis sich die Masse vom Topfboden löst.
Ein Backblech mit Backpapier belegen und mit Öl bestreichen. Die Quittenmasse ca. 1 cm dick darauf streichen. Das Quittenbrot ca. 2 Tage trocknen lassen. Sobald sich die Oberfläche trocken anfühlt, wenden, damit die andere Seite trocknet.
Das Quittenbrot in Würfel oder Rauten schneiden.

Guten Appettit!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder