22 Mart 2010 Pazartesi

Zahter

sag alt kösede görünen kahverengi renkli olan zahter dir. Daha evel yayinladigim kahvalti sofrasindan olan bu zahterin tarifini simdi sizlerle paylasiyorum..
Zahter yapimi emek isteyen, zaman alan ve yapildiktan sonrada bir yil boyu saklanip afiyetle yenen bir kahvaltilikdir. Kilis`de yaz sonu, sonbahara dogru annem bu malzemelerin 2-3 katini yapip hazirlar.
Annemin anneannemden ögrendigi usulde kendi elleri ile yaptigi kahvaltilarimizin vaz gecilmez lezzeti ve sofralarimiza tad veren sifali, cocuklarin istahini acan zahteri sizlerle paylasmak istiyorum.
Icindeki malzemelerden de anlayacaginiz gibi oldukca saglikli ve enerji verici olmasi, midenin dostu bu nefis tadi, bizler ve cocuklarimizda severek kahvaltilarimizda kullaniyoruz.
Simdi hemen Zahter´in tarifine geciyorum.
Bazi aileler icine haslanmis kavrulmus bugdayda ekler ama annemler bizim tarife kullanmiyorlar.

Malzemeleri:
1 kg kirik Kudama (KIRIK Leblebi)
1 kg Kekik
500 gr Merengic (yabani fistik, asilanmamis fistik)
500 gr Karpuz cekirdegi veya ici
250 gr Kavun cekirdegi veya ici
50 gr Koruk eksisi
100 gr Summak
100 gr Kimyon
150 gr Susam
250 gr Cevizici
200 gr Fistikici
yeterince Tuz
100 gr Kirmizibiber

Yapilis:
Daha evelden tüm malzemeler sap cöp gibi seylerden ayirtilir.
Kudamlar tavanin icine alinir ve kavrulur. Hafif kizarmaya baslayinca büyük bir tepsiye cekilir.
Ayni tavada kekik de kisik atesde hizli karistirilarak hafifi kavrulur. Kekik de kudamalarin üzerine alinir.
Mernegic, kimyon ayri ayri hafif kavrulur yine tepsiye alinir. Karpuz ve kavun cekirdeginin ici cikmamissa kabugu ile hafifi kavrulur ve bu malzemelerin hepsi birbirine karistirilir.
Carsilardaki bir makina degirmenine götürülür ve hepsi ince ügütülür. (Toz biber cektirme yerlerinde bu üyutme isi yapilir).
Elekle hepsi elenerek karpuz cekirdekleri kabuklarindan ayirtilir.
Son olarak susam da hafif kavrulur. Susam ayri kaba alinir.
Havanda dövülmüs ceviz ve fistik, susam, cekilmis koruk eksisi, kirmizi biber ve tuz bu cekilmis kekikli malzemeye katilir ve tadi ayarlanir.
Tüm malzemeler iyice karistirildiktan sonra saklama kabina iyice bastirilarak arasinda hava olmayacak sekilde istif edilir. Kavanozun agzi kapali olarak serin bir yerde veya buzdolabinda saklanir.(Plastik torbalarda da havasi alinarak saklana bilir, buzdolabinda daha az yer kaplayacak dir.)
Kahvaltida bir kaseye bu zahterden konur ve baska bir kaseyede hakiki zeytinyagi konarak, pide ekmekden bir lokma alinir, önce zeytin yagina batirilip sonra zahtere bandirilarak kahvaltida afiyetle yenir.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder