30 Mayıs 2010 Pazar

ANTALYA'DA BİR DOĞA HARİKASI ALANYA

Alanya'da gezilip görülmesi gereken ören yerleri:



Alanya Kalesi:
Alanya Kalesi karadan denize doğru büyük bir çıkıntı yapan sarp ve yüksel bir yarımadanın üzerine kurulmuştur. Yarım ada üzerinde yer alan kentin bilinen ilk ismi Korakesium'dur.
Cilvarda Burnu üzerindeki yapılar şapel ve manastırdan oluşmaktadır.Alanya Kalesi günümüze değin iskan görmüş ve halen üzerinde yaşanmakta olan bir kaledir.Bu nedenle değişik tarihlerde yapılmış anıtsal yapılar ve Alanya' ya özgü birçok sivil mimarlık örnekleri Alanya Kalesindeki çeşitliliği artırmaktadır.Surlarda görülen Helenistik dönem özelliklerinin dışında Roma döneminde yapılmış herhangi bir yapı günümüze ulaşmamıştır ancak bu döneme ait birçok devşirme malzeme Selçuklu ve Osmanlı dönemi yapılarında kullanılmıştır.

1985 yılından beri Alanya Kalesi İçkale bölümünde Arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülmekte olup bazı anıt yapılardaki restorasyonlar devametmektedir.Alanya Kalesi günümüzde içerisinde yaşanılmaya devam edilen 1.derece Arkeolojik , Tarihi , Kentsel ve Doğal Sit Alanıdır. Alanya Kalesi içerisinde birçok anıt yapı yer almaktadır.

Kızılkule
Zemine yakın bölümleri iri taş, üst kısımları ise daha küçük kesme taşlarla kaplanmışıtr. Taş işçiliği 3. katta bitirilmiş ve üst bölümleri tuğla ile tamamlanmışıtr. Duvarlar oldukça geniş ve içerisi moloztaş ve horosan harcı dolguludur. İçeride 5 katlı olan yapının 3,4 ve 5 katlar teraslar şeklindedir. Sekizgen planlı yapının dış cephelerinde gözetleme ve savunma amaçlı birtakım açıklıklar vardır. Dıştan oldukça sade görünen yapının içte her bir katının planı farklıdır.

Duvarlar en üstte dendanelerle sonuçlandırılmıştır. Yapının ortasında, üçüncü katta son bulan yine sekizgen planlı bir ayak bulunmaktadır. Bu ayağın içerisi zemin katta dolu olup 1. ve 2. katlarda boş tutularak sarnıç yaratılmıştır. Zemin katta, kuzey-batı yönündeki basık bir kapı ile yapıya girilmektedir. Dış cephelerde, serpiştirilmiş durumda 4 adet kitabe vardır. Oldukça sağlam durumdadır.

Tersane
Yaklaşık 57m uzunluğunda ve 40m derinliğinde, tonoz başlangıç seviyesine kadar olan bölümleri iri taşlarla, örtü sistemini oluşturan tonozlar ise tuğla ve kireç harcı ile inşa edilmiştir. Selçuklu döneminde yelkenli küçük gemilerin yapıldığı ve onarıldığı bir deniz üssü konumundadır. Beş ayrı bölümden oluşmakla birlikte bu bölümler arsında geçişi sağlayan sivri kemerli açıklıklar vardır. Tonozlar belirli aralıklarla sivri kemerlerle desteklidir.

Tonozlar üzerinde aydınlatmayı sağlayan menfezler vardır. Kuzey batı yönünde giriş kapısının üstünde silmeli bir çerçeve içerisinde beş satırlık kitabe yer alır. Giriş kapısının her iki yanında birisinin mescit birisinin ise görevlilerin kullandığı oda olduğu düşünülen iki tonoz örtülü oda bulunmaktadır.

Süleymaniye Camii
Moloztaş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Kuzey cephede, giriş cephesinin hemen önünde üç kubbe ile örtülü son cemaat yeri vardır. Bu kubbeleri taşıyan üç adet sivri kemer en önde dört adet ayağa oturmaktadır. Yapı, içeride kare planlı ve tek mekandan ibarettir. Kubbeye geçişler pandantiflerle sağlanmış olup kubbe sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. Kasnak üzerinde sekiz adet yuvarlak pencere ile doğu-batı ve güney cephelerinde beşer adet pencere vardır.

Mihrabı dikdörtgen silme çerçeveli, nişin üst kısmı stalaktit dolguludur. Mihrabın iki yanındaki pencere kanatlarında " Allah ve Muhammet " yazıları kufi tarzındadır. Dıştan doğu köşesine bitişik bir sarnıç yer alır. Dış cephede serpiştirilmiş durumda kitabeler göze çarpar. Ön cephenin sağında minaresi vardır.

İçkale Kilisesi
Moloz taş ve horasan harcı kullanılarak inşa edilmiştir. Doğu batı yönünde uzanan haç planlıdır. Ortada bir merkezi kubbe ile doğu batı yönündeki iki beşik tonoz kuzey-güney yönündeki mekanlar ise yarım kubbe örtülüdür. Yarım daire biçimli apsisi vardır. Kubbenin kasnak kısmında dar dikdörtgen formlu 8 adet ışık menfezi vardır. Bunların aralarında ise birer sağır niş yer alır. Kubbeye geçişlerdeki pandantifler üzerinde harap durumda freskler görülmektedir.

Syedra
Alanya’nın 20 km. güneydoğusunda Seki Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Alanya Müze Müdürlüğünce 1994-1999 yılları arasında yapılan Arkeolojik kazı ve araştırmalar kentte yerleşimin İ.Ö.7.yy dan başladığı ve 12. yy’a kadar devam ettiğini ortaya koymuştur. Kentin önemli yapıları arasında; Sütunlu cadde, Hamam, Kilise, Akropol, Vaftis mağarası, sarnıç ve surları sayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder