30 Mayıs 2010 Pazar

Köyceğiz Gezilecek Görülecek Ve Konaklama Yerleri

Denizin, güzel kumsalların, çok güzel bir gölün, doğal ve tarihi zenginliğin hepsini bir arada görmek istiyorsanız gideceğiniz yerin adı Köyceğiz’dir.
Köyceğiz gölü kıyısına kurulu kent merkezi, diğer tatil merkezlerinden farklı bir görüntüdedir. Yaz kış dengeli bir nüfus yoğunluğu vardır. Yaz aylarında çok kalabalık değildir, kış aylarında ise diğer turizm merkezlerinde olduğu gibi el ayak çekilmez. Sakin, rahat bir tatil arayanlara her mevsim önerilebilecek bir yerdir Köyceğiz.

 Esnaf lokantaları ve meyhaneleri, salaş görüntüsüne rağmen iyi mezeler, her türlü et, balık ve tavuk türleri sunarlar müşterilerine. Fiyat diğer tatil yörelerine göre her zaman hesaplıdır. Yabancıya ayrı yerliye ayrı muamele yoktur..

Köyceğiz Gölü
Göl, dağlardan yedi kol halinde inen sularla, bol su kaynaklarıyla besleniyor. Onun için de yaz kış özelliğini yitirmiyor. Fazla suyunu 10 km. uzunluğundaki dar bir kanalla (Dalyan) Akdeniz’e boşaltıyor. Elinizde ayrıntılı bir çevre haritanız yoksa çevrede dolaşırken neresi göl, neresi deniz karıştırıyorsunuz. En iyi ipucu gölün sazlıkları.

 Deniz kıyısı ise 50 ile 200 metre arasında değişen genişlikte ve 5,5 Km. uzunlukta çok güzel bir kumsalla süsleniyor.

Balık tutmaya meraklı iseniz giderken olta takımlarını götürmeyi unutmayın, göl amatör balıkçılara şans tanır, boş dönmezsiniz.

Gölün çevresinde yürüyerek veya otomobille yapılacak bir gezi de çok zevkli olacak. Gölde tekne turu da ilgi çekici.

Çamur Banyosu ve Kaunos turu
Kaunos antik kenti ve Dalyan kanalları kenarındaki Çamur Banyosu Köyceğiz sınırları içindedir. Kaunos’un ünlü kral mezarları da Dalyan kasabasının hemen karşısında olmasına rağmen Köyceğiz sınırlarında kalır. Kanalın bir yanı Köyceğiz, öte yanı Ortaca’dır.
Kaunos ve çamur banyosuna Köyceğiz’den kalkan günübirlik gezi tekneleriyle gidilebildiği gibi, Ekincik yoluna girip Sultaniye’den sonra gölü çepeçevre saran yolla, karadan da ulaşılabiliyor.



Kaunos Antik Kenti
Kaunos’u Dalyan’dan tekneyle de gelinebiliyor. Ören yeri iskelesinden on dakikalık bir yürüyüşle Kaunos antik kentine ulaşılıyor. Denizden yatla gelenler Delikli Ada çevresinde demirleyip tekneyle kanalı izleyerek iskeleye çıkabiliyorlar.

Surları ve kuleleri bütünüyle görmek için uzunca bir keşif gezisine çıkılması gerekiyor.
Çandır köyünün iskelesinde gezi tekneleri sıralanır her zaman. İstuzu’na yanaşan yatlara hizmet verir bu tekneler. Alır Dalyan’a ve Çamur banyosuna taşırlar yat müşterilerini.

Çamur Banyoları
Dalyan kanalı ve Köyceğiz gölünün çevresindeki pek çok yerden kaplıca suyu çıkıyor. Sıcak kükürtlü sular, başta romatizma ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva. Ama, merkeze yaklaşık 15 dakika uzaklıkta olan ve tekneyle gidilebilen Çamur Banyosu, Köyceğiz gölü kenarındaki Sultaniye kaplıcalarından farklı olarak bir turistik animasyon merkezi olarak gelişti.

Caretta Caretta kaplumbağaları dışında, bu akarabaları kadar popüler olmayan Nil kaplumbağaları da Trionyx Tringulus) kanalın göle yakın kısımlarında yaşıyorlar.

Ekincik
Marmaris-Göcek arasında dolaşan teknelerin başlıca uğrak noktalarından biri olan Ekincik koyu, Köyceğiz’e geniş bir asfalt yolla bağlandıktan sonra hızla kalabalıklaşmaya başladı. Kumsal ve iskele çevresi irili ufaklı otel ve pansiyonlarla doluyor.

Ekincik kooperatifine bağlı tekneler Dalyan Istuzu kumsalına, Kaunos antik kentine ve çamur banyosuna tur düzenliyorlar. Sabah çıkıp akşam üzeri geri dönüyorlar.
Ekincik’e karayoluyla gitmek için Köyceğiz’den Hamitköy üzerinden gölün nefis manzarasını seyrederek ilerliyorsunuz.

Kumsalda otel ve lokantalar var.
Yöredeki en iyi lokanta ise ancak denizden ulaşılabilen ve genelilikle mavi yolculuk tekneleri ve yatların bağlandıkları My Marina Yacth Club. Çadır kurmak ya da karavanıyla gelmek isteyenler için de Ekinoks Kamp ve Belediye Kamp alanı bulunuyor.

Sığla Ağaçları
Günlük(Sığla) ağaçları dünyada eşine az rastlanan, sadece Köyceğiz, Marmaris gib iyerleşimlerde ve sulak alanda bulunan ağaç türüdür. Köyceğiz’de şehrin batısı ve doğusunda Orman İşletmesi tarafından korunur bu ağaçların oluşturduğu orman. Sığla ağaçları koruma altındadır. Köyceğiz’e Marmaris tarafından girilirken karayolunun solunda kalan Yunus Emre Arboretumu’nda da bu ağaçlar dikilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Sultaniye Kaplıcası
Köyceğiz’den çıkıp Hamitköy üzerinden Ekincik’e doğru giderken yolda Sultaniye Kaplıcası’nın tabelasını görüp 500 metre içeriye gireceksiniz..

Romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi gelmektedir. Ama asıl önemlisi radyoaktivite yüksekliği yoluyla rehabilite edici özelliğinin varlığıdır.

Günübirlik ihtiyaçlar Belediyenin işlettiği tesisler içinde bulunan ünitelerde karşılanabiliyor.

Yörenin Sultaniye kadar popüler olmayan başka kaplıcaları da var. Sultaniye’den Horozlu’ya doğru 5 km. gidenler daha tenha olan Ilıca’ya ulaşıyor.

Sultaniye’ye Köyceğiz’den sabah kalkan minibüsler, akşam üzeri dönüş yapıyorlar.

ULAŞIM
Dalaman Havaalanı, Köyceğiz’e 32 km uzaklıktadır.

Karayoluyla Muğla-Fethiye karayolu izlenerek ulaşılır. Muğla’dan Gökova’ya inenler, Marmaris’e ayrılmadan Fethiye yönüne devam ederler. Yaklaşık 30 km sonra Köyceğiz gölü birdenbire sağınızda beliriverir.

Köyceğiz anayoldan 1 km içeride, göl kenarındadır.

KONAKLAMA TESİSLERİ
Köyceğiz şehir merkezinde, göl kenarında güzel oteller ve pansiyonlar vardır. Ekincik koyunda da güzel oteller bulunur.

YEME-İÇME
Köyceğiz merkezinde, çarşı içinde esnaf lokantaları iyidir. Her türlü sebze ve et yemekleri, balık ve et çeşitleri, mezeler servis yapılır. Göl kenarında, kordon boyunda da lokantalar vardır. Balık her mevsim bol bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder