30 Mayıs 2010 Pazar

Çapkınlık bir beyin hastalığı olabilir mi?

İlişkilerine sadık kalamayan erkeklerin de, kadınların da suçu yokmuş!



İnsanlık tarihi kadar eski bir kavram olan çapkınlığın sosyal yaşam, çevresel, kültürel ve psikolojik faktörlerden kaynaklanan, çok yönlü bir durum olduğu uzun yıllardır biliniyor. Peki ya çapkınlığın beyin fonksiyonları ile ilişkisini biliyor muydunuz? Beynin merkezinde bulunan D1 (dopamin 1) ve D2 (dopamin 2) reseptörlerinin çalışma şekillerinin kadın-erkek ilişkisinde büyük rol oynadığını belirten Reem Nöroloji Merkezi kurucu ve doktorlarından Mehmet Yavuz, çapkınlık ve beyin fonksiyonları arasındaki bu ilişkiyi bakın nasıl anlatıyor:

KÜLTÜR VE PSİKOLOJİ
İlişkide beyin fonksiyonları büyük rol oynuyor. Yaşanan çevre, kültürel ve psikolojik fonksiyonlar hatta genler çapkınlık için sebep gösterilebiliyor. Oysaki bilimsel çalışmalar çok daha farklı bir sonucu ortaya koyuyor ve çapkınlığın bir 'beyin hastalığı' olabileceğini söylüyor. Bu düşünceyi savunan uzmanlardan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, çapkınlığın bir beyin hastalığı olabileceğini, beyin merkezindeki reseptörlerin ilişkideki etkisini önemle vurguluyor.

Sadakat duygusu için D1 reseptörlerinin iyi çalışması şart

Beynin accumbens merkezinde bulunan D1 ve D2 reseptörlerinin çalışma şekillerinin kadın-erkek ilişkilerinde büyük rol oynadığını belirten Dr. Yavuz, D1 reseptörünün devre dışı kalması ya da iyi çalışmaması durumunda sadakat duygusunda aksama olacağını belirtiyor. Bu reseptörün erkekte de, kadında da sağlıklı çalışmamasının her iki cinste çapkınlık eğilimine yol açacağını sözlerine ekliyor. 'Reseptörler' ile 'sadakat' arasındaki bağlantıyı vurgulayan Dr. Yavuz bu durumda 'Çapkınlık bir beyin hastalığı mıdır?' sorusu üzerinde durulması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor, 'Çok eşli erkeklerde D1 reseptörlerinin aşırı çalıştığını, hovarda, bir kadından diğerine koşan ve sürekli kadın değiştiren erkeklerde ise D1'in aşırı etkisizliğini ifade edebiliriz.'

CİNSİYET AYRIMI YOK
Bu durumun erkekler kadar kadınlar için de geçerli olduğunu belirten Yavuz, D1 reseptörünün iyi çalışmasının şart olduğuna da vurgu yapıyor. Birçok rahatsızlığın tedavisinde başvurulan yöntem TMS, D1 ve D2 reseptörleri uyarabiliyor. İtalyan ve Alman bilim adamlarının yaptıkları bir araştırmaya göre beyindeki Nucleus Accumbens bölgesinin TMS ile uyarılması cinsel gücü artırarak manyetik viagra etkisi yapıyor.

AŞK DUYGUSU
Dr. Mehmet Yavuz'a göre beynin accumbens merkezinin TMS ile uyarılması sadece cinsel gücü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda sevgi ve aşk duygularının da tavan yapmasını sağlıyor. Ayrıca accumbens bölgesinin TMS ile resetlenmesi, D1 ve D2 reseptörlerinin çalışmasını da düzene sokacağı için erkeklerdeki çapkınlığı önleyen bir tablo olarak da karşımıza çıkabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder