15 Haziran 2010 Salı

Ağrıların nedeni sandalye mi?

Ağrıların nedeni sandalye mi?Uygun olmayan çalışma sandalyesi ciddi boyun, sırt, omuz veya bel ağrılarına neden olabilir.

Uygun olmayan çalışma sandalyesinin ciddi boyun, sırt, omuz veya bel ağrılarına neden olduğuna dikkat çeken ve basit bazı önlemlerle bu ağrıların önüne geçmenin ve çalışma performansını artırmanın son derece kolay olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, çalışma sandalyesi seçiminde dikkat edilmesi gereken 6 temel kuralı sıraladı

Zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz çalışma sandalyesinin sağlığımız için önemini hiç düşündünüz mü? Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, doğru ofis sandalyesi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:

Sandalye yüksekliği: İdeal sandalye oturma yeri genişliğinin 45-50 cm olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Semih Akı, "Otururken ayak tabanlarınız yere tam temas halindeyken bacaklarınız ile sandalye oturma yeri arasındaki mesafe, parmaklarınızın bu bölgeden rahatça geçebileceği genişlikte olmalıdır. Parmaklarınız bu mesafeden rahatça geçmiyorsa oturma yerinizi bu işlemi sağlayana kadar alçaltın. İdeal sandalye yüksekliği 40-50 cm olmalı ve bu yükseklik ayarlanabilmelidir" dedi.

Sandalye oturma yeri derinliğinin de ikinci önemli husus olduğunu ifade eden Prof. Dr. Semih Akı, çalışanların sırtlarını ve bellerini sandalyenin arkasına tam dayayarak oturduklarında, sandalyenin ön kenarı ile dizlerinin arkası arasında bir yumruk genişliğinde (5-7 cm) mesafe olması gerektiğini belirtti. Sözlerini devam ettiren Prof. Dr. Semih Akı, "Sandalyenizin bacak arka yüzünü sıkıştırmasının bu bölgeden geçen sinirleri etkileyerek bacak uyuşmalarına neden olacağını unutmayın. Bu mesafe yoksa sandalyenizin oturma derinliğini azaltmak için sırtınızın arkasını ve belinizi destekleyen bir yastık kullanın" dedi.

Sandalye arkalığı ve sırt desteği: "Sandalyenizin arka kısmı yeterli genişlikte (30-50 cm) olmalı ve bel çukurluğunuzu desteklemeli, gerekirse bu destek için uygun bel yastıkları kullanılmalıdır" diyen Prof. Dr. Semih Akı, oturma pozisyonunda omurganın normal kıvrımı olan ‘S' şeklinin mutlaka muhafaza edilmesi ve sandalye arkalığının bunu destekleyecek tasarımda olması gerektiğini açıkladı.

Sandalye kol destekleri: Sandalyelerin kol desteklerinin omuzları hafif destekleyecek yükseklikte olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, "Kol kısmınızın (omuz dirsek arası) gövdenize dolayısıyla omurganıza paralel, önkol kısmınızın (dirsek el bileği arası) ise dirsekten 90 derece açı yapacak şekilde konumlanmasına dikkat edin. Sandalyenizin kol dayama kısımlarını ve yüksekliğini  bu pozisyonu desteklemesi için ayarlayın" dedi.

Sandalye ayakları: Prof. Dr. Semih Akı ayrıca sandalye ayaklarının rahatça her yöne dönebilecek ve gidebilecek şekilde 6 adet ve tekerlekli olması gerektiğine de dikkat çekti.

Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden stratejik ortaklık Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Anadolu Sağlık Merkezi, onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.

Kaynak:Milliyet.com.tr
Alıntı:Leyditurk.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder