15 Haziran 2010 Salı

Cildimiz İçin Ne Zaman Dermatoloğa Başvurmalıyız

1. Omzunuzdaki ben eskisinden daha büyük görünüyor. Araştırmalar Amerika'da her yıl yaklaşık 10.000 kişinin cilt kanserinden öldüğünü gösteriyor. Bu erken safhada fark edildiğinde yüzde yirmi iyileşme olasılığı olan bir kanser türü için oldukça korkutucu bir rakam. Kanserli oluşumlar sırtta saç ve ayak parmaklarının arası gibi görünmesi zor yerlerde bulunabileceğinden her sene check-up yaptırmak son derece önemli. Bütün cilt kanserleri cildin üst bölümünde başlar. Bu noktada hem gözle görülebilirler hem de henüz zararsızdırlar. Bu yüzden yayılmadan önce tedavi edilmeleri gerekir.

2. Yüzünüzdeki sivilcenin hemen yok olmasını istiyorsunuz. Yaklaşan önemli bir gün bir toplantı veya bir davet söz konusuysa - ve sabır seçeneklerden biri değilse - dermatolog ofisinde yaptıracağınız düşük dozlu bir kortizon iğnesi şişliği ve kızarıklığı hemen yok edecektir. Wexler "Normalde iyileşmesi 3-4 hafta sürecek bir sivilce iğne yapıldıktan birkaç saat sonra neredeyse tamamen yok olabiliyor. En kötü ihtimalle iyileşme süreci yüzde elli oranında hızlanıyor" diyor. "Genelde ertesi gün sivilceden eser kalmıyor. Ama daha da önemlisi sivilcenin koyu renk leke veya iz bırakma riski de büyük ölçüde azalıyor.

3. Cildiniz kızarıyor ve öyle kalıyor. Kırmızı şarap - hatta baharatlı yiyecekler egzersiz ve sıcak suyla yapılan duşlar - durumu daha da kötü yapıyor. Belirtileri kronik yüz kızarması hassas cilt ve akne ile karıştırabileceğinden Rosea denen bu durumun teşhis edilmesi çok kolay değil. Tam bir tedavisi olmasa da antibiyotik reçeteli kremler ve lazer ile belirtiler belirgin ölçüde azaltılabiliyor.

4. Cildiniz kurudan yağlıya doğru 180 derecelik bir dönüş yaptı. Kuru ciltlerde akne görülmesi yağlı cildin kuruyarak pul pul olması veya normal bir cildin birdenbire hassaslaşması mümkün. Birçok Kadın 20'li yaşlardan 30'lara geçerken cildinde belirgin değişiklikler fark ediyor. 30'lu yaşlarında hamilelik veya doğum kontrol hapları yüzünden birdenbire sivilce sorunuyla karşılaşan hastalarım oluyor" diyor. Bir dermatolog sorununuzun kaynağını bularak size gerekli tedaviyi önerecektir.

5. Bacaklarınızdaki kılcal damarlar örümcek ağına döndü. Otobronzanlar ince kılcal damarları kapatabilir. Dermatologunuza yapacağınız kısa ziyaretler ise onlardan tamamen kurtulmanızı sağlar. Damarların bulunduğu bölgeye yapılacak bir enjeksiyon hem ince kılcal damarları hem de varisleri yok eder. Ama 3-4 seans tedavi görmeli ve bir süre varis çorabı kullanmak zorundasınız. Bazı kılcal damarları lazerle tedavi etmek de mümkün. Fakat bacak-lardaki damarlar derinde olduğu için lazer daha çok cilde yakın damarlarda işe yarıyor.



Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder