15 Haziran 2010 Salı

Tuzu azaltarak sağlık kazanın

Tuzu azaltarak ömrünüze ömür katınUzmanlar tuzun yol açacağı zararlardan korunmak için günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmamasını öneriyor.

Tuzun fazlası sadece ödem yapmakla kalmayıp çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor. Uzmanlar tuzun yol açacağı zararlardan korunmak için günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmamasını öneriyor.

Tuzun insan bedenindeki sıvıları dengelemek adına çok önemli bir görevi bulunuyor. Diğer yandan vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tuz, sayısız sağlık sorununa yol açıyor. Kanımızda litre başına 7 gram tuz olduğunu ve gerekli suyun alındığı durumlarda bile tuz eksikliğinden dolayı vücuttaki su miktarının normalin altına inerek tehlike oluşturduğunu söyleyen Levent Cerrahi ve Tanı Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Ergün Koçer, "Yetişkin bir insanın günlük tuz ihtiyacı 6 - 10 gr. arasında değişiyor. Türkler ise geleneksel fırın ekmeği tüketimiyle günde 16 - 20 gr. tuz tüketiyor" diyor.

HASTALIK RİSKİ YÜZDE 25 DÜŞÜYOR

İngiliz Tıp Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırma, daha az tuz tüketmenin kalpdamar hastalıkları riskini dörtte bir, kalp krizi riskini ise beşte bir oranında azalttığını ortaya koyuyor. Bu çalışmayla, fazla tuz tüketiminin kan basıncını yükseltip, yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırdığı yönündeki bağlantı bilimsel olarak kanıtlanıyor ve tuzun insan sağlığına verebileceği zararın boyutları ortaya konmuş oluyor.

Günlük beslenmelerinde tuz tüketimini azaltan kişilerin, gelecek 10 -15 yıl içinde kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılıkları yüzde 25 oranında azalıyor. Bu kişilerin bu hastalıklar nedeniyle yaşamlarını yitirme riskleri ise yüzde 20 oranında düşüyor. Londra St George's Hastanesi'nde yapılan yeni bir çalışma, tuz tüketiminin azaltılmasıyla kalp hastalığı, kalp krizi ve inme geçiren insan sayısının gerileyeceğini ortaya koyarak daha önce yapılan çalışmalarda bu yönde bir kanıt bulunmadığına dikkat çekiyor. Günlük tuz tüketim miktarının azaltılmasının, hastalık risklerine karşı etkisine dikkat çeken çalışmayı yürütenler, tüketilen tuzun dörtte üçünün, alınan gıdaların içinde bulunduğunu, günlük 6 gram tuz tüketimi hedefinin ise yediklerine dikkat etmeleri durumunda çoğu insan için ulaşılabilir olduğunu belirtiyor.

Tuz yerine baharat tüketin

Dr. Ergün Koçer, tuz yerine bitki ve baharat tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle limon ve limon suyu, kaliteli sirkeler, kurutulmuş baharatlı bitkiler lezzet unsurunu artırma ve tuza olan özlemi azaltmaya yardımcı besinler olarak görülüyor. Vücudun sodyum dengesini sağlamakla yükümlü organı olan böbrekler, fazladan alınan sodyumun büyük kısmını kolayca atsa da bu organın eksik çalışması durumunda vücut fazla tuzu atamıyor ve bu durum sodyum birikimi nedeniyle yüz, bacak ve ayaklarda şişlikler meydana getiriyor. Vücutta aşırı sodyum birikmesi sonucu oluşan bu belirtilere tıp dilinde "ödem" adı veriliyor.

Kaynak:GAZETE HABERTURK - CEYDA ERENOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder