16 Haziran 2010 Çarşamba

Sigara bebeği nasıl etkiliyor?

Sigara bebeği nasıl etkiler?Ne kadar zararlı olduğu bilinse de bazı anne adayları hamilelik döneminde sigara içmeye devam ediyor.

Anne adayının gebelelik sürecinde sigarayla aldığı zararlı maddeler bebeğe ulaşıyor.

Sigarada bulunan katran, karbon monoksit, nikotin gibi maddelerin sadece anneye değil, bebeğe de zarar verdiğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, nikotindeki damar büzücü etkinin, göbek kordonundaki damarlarda da görüldüğünü söylüyor.

"Nikotin nedeniyle, bebeğe giden kan miktarı azalmaktadır. Bunun yanı sıra karbon monoksit, oksijen taşıyan kan hücrelerine bağlanır ve oksijeni yerinden söker. Böylece, bebeğe az kan gider ve kandaki oksijen miktarı da düşer" diyen Dr. Keskinel, hamilelikte içilen sigaranın gebelik sürecini ve bebeği nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:

"Anne adayının sigara içmesi, dış gebelik (döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesi), düşük ve ölü doğum riskini artırır. Plasenta adı verilen bebeğin eşinde sorunlara yol açar, bebekte büyüme geriliği yapabilir. Erken doğan bebekler daha küçük dünyaya gelmelerinin yanı sıra akciğerleri de henüz doğuma hazır olmadığından solunum sorunları yaşayabilir. Bu çocuklarda nedeni bilinmeyen "ani bebek ölümü sendromu" ya da "beşik ölümü", sigara içmeyen annelerin çocuklarına göre daha sık görülmektedir. Gebeliğinde sigara içen annelerin bebeklerinde solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artar. Bu çocuklarda solunum yolu ve kulak enfeksiyonlarının yanı sıra astım görülme olasılığı da artmıştır. Doğum öncesi sigaraya maruz kalan çocuklar büyüdüklerinde öğrenme güçlükleri, dikkat ve davranış bozuklukları yaşayabilirler."

 BEBEĞİNİZİ OBEZİTEYE MAHKUM ETMEYİN

"Son yıllarda bebek daha doğmadan sigara yüzünden maruz kaldığı yeni bir zararı daha saptanmıştır" ifadesini kullanan Uzm. Dr. Keskinel, "Yapılan çalışmalarda, gebeliklerinde sigara içen annelerin çocuklarında, obezitenin daha sık görüldüğü bulunmuştur. Bu çocuklarda, iştah ve enerji metabolizmasını düzenleyen bir takım maddelerin bozukluğu söz konusudur. Ayrıca sigara nedeniyle glikoz intoleransı ve insülin direnci sıklığı da artmıştır" diye konuşuyor.

BABA ADAYLARI DA DİKKAT ETMELİ

Sadece annenin değil, babanın içeceği sigaranın da bebeğe zarar verdiğini belirten Dr. Keskinel, "Babanın giysilerine ya da derisine sinen nikotin ve diğer zararlı maddeler bebeğe yanında sigara içilmişçesine taşınmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, anne ve baba adayının daha gebelik öncesinde sigarayı bırakmaları önerilmektedir" diyor.

Kaynak:Ntvmsnbc
Alıntı:Leyditurk.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder