16 Haziran 2010 Çarşamba

KLİMA ALTINDA UYMAK SAĞLIKSIZ

Uzmanlar, yaz aylarında klima altında uyumanın birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Klimalı odalarla uykuya dalınmasının birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, yatak odasında klima bulunduranların gribal ve viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi rahatsızlıklara yakalanabilecekleri uyarısında bulundu. Klimanın dikkatli kullanılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, "Klimanın en zararlı yanı havayı kontrolsüz olarak kurutuyor. Bu da birçok rahatsızlığa sebep oluyor. Bir günde sıcak bir odada uyumadan kaynaklanan rahatsızlıkla özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır illerinde 3 kişi hastaneye başvururken, klimalı odalarda uyuyanların başvuruları ise 100'ü geçiyor. Ancak mutlaka klima gerekiyorsa çok dikkatli kullanılmalı. En düşük seviyeye ayarlanmalı ve uykuya dalınca mutlaka kapatılmalıdır" dedi.
Uzmanlar, iyi bir uykunun püf noktasının her gün aynı saatte uyanmak olduğunu da dile getirdi. Uzmanların iyi bir uyku için önerileri ise şöyle:
"Gündüz vakti olabildiğince aydınlık ortamlarda bulunun. Sabah çalışmaya başlamadan önce biraz yürüyüş yapın. Günlük yürüyüş süresinin ortalama 45 dakikadan kısa olmamasına özen gösterin. Aldığınız kafein içeren kahve, çay, çikolatayı kısıtlayın. Günde iki fincandan fazla kahve içmeyin. Uykuya dalmakta veya sürdürmekte sorununuz varsa kafeini tamamen hayatınızdan çıkarın. Mümkün ise sigarayı azaltın, uyku ile ilgili sorununuz varsa sigarayı tamamen bırakmaya çalışın. Alkollü içeceklerden tamamen uzaklaşın."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder