15 Haziran 2010 Salı

Zayıflarken yüzünüz çökmesin!

Zayıflarken yüzünüz çökmesin!


Deri altı hacmini yağ, kas ve iskelet oluşturur. Yanlış yapılan diyetlerle yüzün yağ tabakası kaybolur.

Zayıflarken yüzün çökmemesi için neler yapılabilir? Prof. Dr. Ahmet Karacalar cevapladı…
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Este 7 Estetik Birimi yöneticisi Prof. Dr. Ahmet
Karacalar, merak edilen soruları cevapladı...

Zayıflarken yüzümüz neden çöker?

Yüz iç ve dış faktörlerin etkileri ile yaşlanır. Yüz yaşlanmasında halk arasında “çökme” olarak adlandırılan türü, deri altında bulunan hacmin hızlı kaybı ile olur. Deri altı hacmini yağ, kas ve iskelet oluşturur. Yanlış yapılan diyetlerle yüzün yağ tabakasının kaybı ve iskelet sistemindeki erimeler ile yüzde yaşlanma hızlanır.

Bu durum zayıflama çökmesi olarak bilinir. Özellikle yanakların düşmesi ile buldog yüz adı verilen yüz görüntüsü yanında, gözlerde içeri çökmeler, kaş düşmeleri, ağız kenarı düşmeleri olur. Kişi daha ince ve sağlıklı bedene sahip olmasına rağmen yüz yorgun ve mutsuz görünür. Özellikle 35 yaşını geçmiş kişilerde hızlı ve fazla kilo kaybı, önlem alınmaz ise yüzü yaşlandırır.

Hızlı ve aşırı kilo kayıplarında yüz dışında bedenin diğer bölgeleri ve özellikle kol, göğüs, bacak içi ve kalça sarkmaları da olmaktadır. Ancak yüz görünür olduğu ve yaşlanmanın doğrudan kanıtlarını verdiği için daha önem taşır.

Yüz çökmesinde daha riskli gruplar mıdır?

Evet, özellikle güneş hasarının fazla olduğunun işareti sayılan deri lekeleri gibi sorunları olan ince derili kişiler, hızlı ve fazla kilo kaybından daha kolay etkilenir. Erkekler kalın deri yapısı ve daha güçlü kemik yapısı nedeniyle bu durumdan daha az etkilenir.

Zayıflarken yüzün çökmemesi için neler yapılabilir?

Dengesiz ve hızlı kilo kaybının bedeli yüzün kaybı olmamalıdır. Spor eşliğinde, yavaş kilo kaybı yüzün korunmasında yardımcı olur. Bu sırada özellikle güneş hasarından kaçınmak gerekir. Hacim kaybeden yüzde güneş hasarı sarkmayı hızlandırır.

Güneş hasarlı ciltte kollajenler yeterince sağlıklı değildir, içi boşalmış deriyi yerinde tutamazlar. Fazla kilo verme hedefleniyor ise, yüz derisindeki kollajen miktarını ve yapımını uyaran başta lazer tedavileri olmak üzere bazı estetik girişimler eklenebilir.

Bir başka önlem, bedenin yağ açısından fazla olan bölgelerinden yağların alınıp -80 derecede saklamasıdır. Zayıflama tamamlanınca ya da zayıflama programı devam ederken kişiye bu hücreler enjekte edilebilir.

Zayıflama tamamlanınca, bazı bölgelerde dirençli yağlar kalmış olabilir. Bunlar da yüz için kullanılabilir. Kişi, önceki tecrübelerinden zayıflarken yüzde zayıflama olduğunu biliyor ve sadece bölgesel yağlar için kilo vermeye çalışıyor ise, lazer lipo ile bölgesel yağlardan kurtulmak daha akılcı bir seçim olacaktır. Aşırı sarkmanın olduğu durumlarda yüz germe işlemlerine gerek olacaktır. Bu durumda sadece hacim vermek kişiyi gençleştirmede yeterli değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder