14 Haziran 2010 Pazartesi

Güneş Lekeleri Yaz Günlerinin Kötü Hatırası Olmasın

Bronz bir tenin ardından, yaz güneşinin kötü hatırası güneş lekeleri rahatsız edici olabiliyor. Peki sıcak yaz günlerinden kalan güneş lekeleri neden ortaya çıkıyor, korunmak mümkün mü ve tedavi edilebilir mi? Tüm bu sorularımızın yanıtını Anadolu Sağlık Merkezi’nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay’a yönelttik.




Sıcak yaz günlerinde güneşin tende yarattığı hafif bronzluğun tadını çıkaranların düşünmeden edemediği bir sorun var, bu da yaz günlerinin yarattığı güneş lekelerinden başkası değil. Ne yazık ki güneş lekeleri tende, plajda geçirilen günlerden kalan bronzluk kadar hoş bir anı olarak belirmiyor. Lekeler rahatsız edici olabiliyor.

Oysa güneş lekelerine karşı önlem almak mümkün. Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Anadolu Sağlık Merkezi’inden Dermataloji Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay’a sorduk. Acay, güneş lekelerinin nedenleri ve alınabilecek önlemler hakkında şu bilgileri verdi:

“Tıbbi terminolojide ‘solar lentigo’ olarak adlandırılan güneş lekelerinin oluşumunda en büyük etken tabii ki adından da anlaşılacağı üzere güneş ışınları. Güneş lekelerine, güneş hasarı oluşabilecek, beyaz tenli, zor bronzlaşan, kolay kızaran cilt tiplerinde daha sık rastlanıyor. Lekeler güneşte aşırı kalan kişilerde ani yanmalar, soyulmalar ve kızarmaların tekrarı durumunda yıllar içinde ortaya çıkıyor. Yine daha çok yaz mevsiminde ortaya çıkan çillenmeler ise bundan daha farklı bir özellik sergiliyor. ‘Efelid’ olarak adlandırılan çiller, güneş lekelerinin aksine kalıtsal bir özellik. Çoğunlukla açık tenli bireylerde görülen çiller, güneş lekelerinden farklı olarak güneş ışınlarıyla koyulaşıyor ve belirginleşiyor. Çözüm ise çok basit: güneşten korunmak. Güneşe çıkmayarak ya da yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanarak çillerin belirginleşmesinin önüne geçilebilir.”

Güneş lekelerini önlemek mümkün mü?

Dr. Mehmet Coşkun Acay vücudumuzda oluşacak yeni güneş lekelerinin önüne geçmek için öneriler arasında güneşte kademeli olarak kalmayı, hiçbir zaman soyulacak, aşırı derecede kızaracak şekilde yanmamayı da sıralıyor. Bronzluğu deri hasarı olarak tanımlayan Dr. Acay, güneşe karşı dikkatli olmanın önemine bir kez daha dikkati çekerek şunları söylüyor:

“Deri fototipine göre, açık tenli bireyler 30 ve üstü, koyu tenli bireyler 15 ve üstü koruma faktörlü koruyucu ürünler, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce uygulamalıdır. Ayrıca olabildiğince 11.00-15.00 saatleri arasında güneşte kalınmamalıdır.”

Güneş lekelerinin vücuda herhangi bir zararı var mı? Hepimizin merak ettiği bu soruyu Dr. Mehmet Coşkun Acay, güneş lekelerinin kötü huylu hale dönüşmesi riskinin çok az olduğunu belirterek yanıtlıyor. Ancak güneşin ciltte yarattığı hasarın belirtisi olarak çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Acay, “Güneş hasarlı deride erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riskini artırıyor. Bu düşünüldüğünde, güneşten korunmanın önemi anlaşılabilir” diyor.

Güneş lekeleri eğer estetik bir sorun oluşturuyorsa tedavi planlanabiliyor. Güneş lekelerinin tedavisinde, tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, yüzeysel peeling (deriyi soyma işlemleri), lazer, IPL ve krioterapi (soğuk uygulaması, dondurma tedavisi) diğer seçenekler uygulanıyor. Tedavi uygulansa dahi, yeni güneş lekelerinin çıkabileceğinin göz ardı edilmemesi ve güneşten korunmanın esas olduğunun unutulmaması gerekiyor.



Alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder