14 Haziran 2010 Pazartesi

Pilates uzman eşliğinde yapılmalı!

Pilates bilinçsizce yapıldığında bel fıtığına ya da bel kaymasına neden olabiliyor.

International Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Departmanı’ndan Doç. Dr. Sezgin Sarban, pilates hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Herkes pilates dersi veremez
Pilatesi herkes yapabilir mi?
Pilatesin günümüzde bu kadar popüler olması, fazla magazinsel olmasından kaynaklanıyor. Aslında pilates; herkesin her yerde yapabileceği kadar basit olmayan, çok karmaşık ve çok ciddi bir kontrol mekanizması gerektiren bir egzersiz biçimidir. Profesyonel spor geçmişi bulunmayanlar tarafından yaptırılamayacak kadar bilgi ve tecrübe gerektirir. Pilates, sadece ‘Nefes al, nefes ver’ egzersizi değildir. Bir kişinin pilates dersleri verebilmesi için; çok ciddi bir insan anatomisi, fizyolojisi ve biyomekaniği eğitimi almış ve bunlarda başarı sağlamış olması gerekir.



Pilates yaptığı için sakatlanan, belinde hasar oluşan ve size başvuranlar oluyor mu?
Pilates egzersizleri sırasında da yaralanmalar olabiliyor. Yaralanmaların büyük bölümü, bel kaslarında zorlanma ve lomber diskopati gibi sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu yaralanmaların temelinde yatan sorun ise, pilatesin doğru kişilerce yaptırılmamasından kaynaklanıyor.

Pilates mi, yüzme mi omurga için daha yararlıdır?
Bu iki egzersiz biçimi birbirinden hem fizyolojik, hem de mekanik olarak çok farklıdır. Yüzme, özellikle sırt kaslarını güçlendirici bir spordur. Kolay, güvenli ve tek başına yapılabilen bir egzersiz olması nedeniyle, omurga problemlerinde, hekimler tarafından kolaylıkla önerilir. Fakat yüzmenin faydalı olmadığı, hatta skolyoz hastalarında skolyoz artışına sebep olduğu da söyleniyor. Bu nedenle, spor yapmadan mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.

Genel sağlık durumu önemli
Pilatese başlamadan önce hangi tıbbi tetkikler yaptırılmalı?
Kişinin genel sağlık durumunda herhangi bir sorun yoksa pilates yapmasında da bir sakınca yoktur. Ancak kişinin herhangi bir ortopedik şikâyeti varsa (özellikle bel, boyun ve omuzda), mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Fakat her egzersiz biçiminde olduğu gibi, pilates egzersizlerine de mutlaka temel hareketlerle başlanmalıdır.

alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder