13 Haziran 2010 Pazar

Tok karınla yüzmek 'yaz reflüsü' yapıyor

konu baslikTatiliniz reflü sorunlarınızla zehir olmasın. Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, sıcaklarda reflü şikayetlerinden yakınan hastalara basit ama etkili önerilerde bulunuyor. Denizde yüzme zamanından biçimine kadar pek çok şey reflü için önemli

Tok karınla yüzmek 'yaz reflüsü' yapıyor 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, reflü hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı. 

►Yazın reflü şikayetleri neden artar? 
Reflü hastalığının mevsimlerle aslında direkt ilişkisi yoktur. Ancak yaz aylarında çay ve gazlı içecekler gibi sıvıların fazla miktarda tüketilmesi, reflüyü artırabilir. Ayrıca yaz aylarında geç saatlere kadar oturulması, geç saatlere kadar yemek yenmesine ve miktarının artmasına neden olur. Bu da yukarı kaçan mide içeriğini fazlalaştırır. Yine yaz aylarında soğuk ve buzlu içeceklerin içilmesi, barsak hareketlerini azaltır. Bu da barsaklarda gaz ve şişkinliğe neden olur. Bu durumda reflüsü olan hastaların şikayetleri artar. 

►Yazın sıcaklarda endoskopi yapılır mı, yoksa sonbaharı mı beklemek lazım? 
Günümüzde endoskopi en güvenilir teşhis araçlarından biridir. Uyutularak yapıldığı için her zaman diliminde ve her mevsimde yapılabilir. Sık endoskopi yapılmasının bile hastaya bir zararı yoktur. 

SICAK ENGEL DEĞİL 

►Yazın reflü ameliyatları yapılır mı, yoksa sttretta mı daha uygun? 
Stretta, radyofrekansla dokuların ısıtılmasına dayanan bir yöntem. Ancak sınırlı sayıda reflü hastasına ugulanabilir. Laparoskopik reflü ameliyatları ise; eğer hasta sürekli ilaç içmek zorunda ise, ilacı kestiğinde şikayeti tekrarlıyorsa, özellikle de genç yaş grubunda olanlara önerilir. Ayrıca hastada bulantı hissi, sürekli öksürük ve ses kısıklığı varsa öneriyoruz. Bu operasyon kapalı yöntemle yapıldığı için yeterli tecrübesi olan merkezlerde her mevsimde yapılabilir.

İLACI YAVAŞ YAVAŞ KESİN 

►Reflü tedavisinde ilaç kullanan kişiler, ilacı kestikleri anda şikayetleri alevlenir mi, ilacı kesince ne yapmalılar? 
Bu ilaçlar doktor kontrolünde olmadan kullanılmamalıdır. Uzun süre yüksek doz kullanıldığında kemik erimesi, özellikle yaşlı hastalarda zatürree ve mide polipleri gelişimine neden olabilir. Kapak yetmezliği olan hastaların yüzde 30'u hayat boyu ilaç kullanmak zorundadır. Bu gruptaki hastaların ilaç kesildikten bir süre sonra şikayetleri tekrarlar. Asit düşürücü ilaçlar bir anda kesilirse, midede aşırı asit salınımına bağlı olarak şikayetler artmış olarak geri dönerler. Uzun süre ilaç kullanan hastalarda, ilaç doz atlayarak yavaş yavaş kesilmelidir. İlaç kesildikten sonra ertesi gün şikayetleri hemen başlayanlarda alternatif ve tek kalıcı tedavinin 'laparoskopik cerrahi' olduğu unutulmamalıdır. 

►Diyet reflüyü tetikler mi? 
Kilo verme amaçlı diyet yapmanın reflü hastalığına iyi geldiğine dair net bir kanıt yok. Diyet sırasında yasaklı meyve ve sebzeleri daha az tükettikleri ve alkol alımını sınırlandırdıkları için reflü şikayetleri azalabilir. Şişmanlarda reflü çok görülmesine rağmen çok zayıf insanlarda da reflü görülebilir. Bunun için, reflü hastalarına kilo vermelerini öneririz.

TATİLDE AĞRI-ACI ÇEKMEMEK İÇİN:

Yaz beslenmesinde reflüye karşı dikkat edilmesi gerekenler şunlar: 
►Az miktarda ama sık ve düzenli yemek yiyin. 
►Yavaş yemek yiyin ve iyi çiğneyin. 
►Yatmadan en az üç saat önce yemeği ve içmeyi kesin. 
►Yemekle birlikte su içmeyin, sıvı besinleri öğün aralarında alın. 
►Özellikle gazlı içeceklerden uzak durun. 
►Öğlen yemeklerinden sonra uyumayın ve yüzmeyin. 
►Çok sıcak ya da çok soğuk yemeyin.

YASAKLI GIDALAR 
Portakal suyu 
Limonata 
Limon 
Greyfurt suyu 
Domates 
Patates kızartması 
Patates püresi 
Kuru soğan 
Patates cipsi 
Hot dog 
Hamburger 
Yağlı peynir 
Üzüm
Çilek
Şeftali
Bu besinlerden uzak durulmalıdır.

Esra Tüzün
Sabah Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder