11 Haziran 2010 Cuma

Günlük saç bakımında doğru bilinen yanlışlar...

Günlük saç bakımında doğru bilinen yanlışlar...
Günlük saç bakımında suyun önemi Günlük saç bakımında dikkat edilmesi gerekenler kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak bilinmesi gerekir ki en temel bakım saçı yıkamakla başlar. Saç derisi, yüz derisinden farklı değildir. Gün içinde yüzümüzde biriken ter, toz, yağ ve kiri arındırmak için yüzümüzü yıkamak gerekir. Aynı mantık saç derisi için de geçerlidir. Yüz derisinden farklı olarak saç derisi, saça bitişik, aktif çalışan yağ bezleri ile örülü olduğundan yüz derisine göre çok daha fazla yağlanmaktadır. Saçlı derinin temizliği saçın sağlıklı olması için hayati önem taşır. Bu nedenle saç derisinin -özellikle erkeklerde ve sık yağlanan ciltlerde- ideal olarak günlük yıkanması gerekir. Ancak saç derisi daha az yağlanan ve ya saçı kuru olan kişilerde yıkama sıklığı hafta da en az 2-3 olmak kaydıyla azaltılabilir.

►Burada dikkat edilmesi gereken kişinin saç derisinin – kuru-normal-yağlı- durumuna göre şampuan seçebilmesidir. Bu aşamada, saçınızı tarayan kuaförün uzmanlığından faydalanmak gerekir. Bazıları sık şampuanlamanın saça zararlı olduğunu düşünerek her yıkamada şampuan kullanmaktan kaçınmaktadır. Saça biriken kiri şampuan kullanmadan temizlemek mümkün değildir. Bu çamaşırı deterjan kullanmadan yıkamaya benzer.

►Saçı yıkamaktan kaçınmanın bir diğer nedeni ise şampuanın ve suyun saçı kuruttuğuna inanılmasıdır. Şampuanlar saç derisini temizlemek için üretilmektedir. Saçın sık yıkanması durumunda saçta yıpratıcı etki olmaması için saçın dış kısmı için mutlaka saç kremi kullanılmalıdır. Saçın nem almasının en doğal yolu, saçın suyla buluşmasıdır. Bu nedenle saçı yıkamak zararlı değildir. Saçın kurumaması için, saça nem hapseden saç kremini her yıkamadan sonra kullanmak çok faydalıdır.

►Bunun yanı sıra yine saçın ihtiyacına göre haftada bir iki kere nem ve protein içeren özel bakım kürleri kullanılabilir.

►Sanılanın aksine şampuan veya saç kremi saç dökülmesine sebep olmaz. Saç derinin altında büyür, moleküler yapısı itibariyle şampuan ve saç kreminin deri altına inmesi mümkün olmamaktadır.

►Şampuan saç derisine parmak uçlarıyla 2-3 dk masaj yapmak suretiyle uygulanır, saç kremi ise sadece saçın uçlarına uygulanır.

►Saçın günlük bakımında yine pek çok kişi daha doğal olduğunu düşündüğü sabun kullanmaktadır. Sabunun asidik derecesi cilt yapısına uyumlu olmadığı için ciltte şampuandan daha fazla atık bırakma riski vardır.

►Saçı şekillendirmek için kullanılan jöle, köpük, sprey gibi şekillendiricilerin gün sonundan saçtan yıkanarak arındırılması gerekir. Bu tür ürünler yapıştırıcı etkiye sahip oldukları için, bir süre sonunda saçın dibine çökmekte ve uzun vadede saçın tıkanmasına sebep olabilmektedirler.

►Saçın sağlıklı olabilmesi için, kaliteli şampuanlar kullanmak gerekir. Market tipi şampuanlar saçı daha yumuşak ve kabarık yaptığı, güzel koktuğu ve daha çok köpürdüğü için tercih sebebidir. Ancak bilinenin aksine saçın çok yumuşak olması iyi bir şey değildir. Saç biraz daha tok ve hafif sert olması ideal olandır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder