10 Haziran 2010 Perşembe

İşte beynin afrodizyakları

İşte beynin afrodizyakları




http://www.milliyet.com.tr/2006/09/13/yasam/yas01.html

Son zamanlarda unutkanlıktan yakınıyorsanız zihninizi forma sokmanın bir yolu da beslenmeden geçiyor. İşte sofranızdan eksik etmemeniz gereken 'beyne faydalı besinler'



Yabanmersini:

Fareler üzerindeki deneyler, tatlı yabanmersininin, hafıza ve motor yetenekleri artırdığını ve beynin yaşlanmasını yavaşlattığını gösteriyor. Yabanmersininin aynı zamanda tansiyon üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtiliyor.



Yeşil yapraklı besinler:

Alzheimer ve bunamaya sebep olan homosistein amino asidinin çözülebilmesi için gerekli B12 ve B6 gibi B vitamin türleri brokoli ve lahana gibi sebzelerde bol miktarda bulunuyor.





Kırmızı şarap:

Günde bir kadeh kırmızı şarap içmenin ömrü uzattığı biliniyor. Üzüm suyu ise kısa süreli hafızayı güçlendirip, motor kabiliyetleri artırıyor.



Ispanak:

Ispanağın tam anlamıyla bir antioksidan olduğu, ıspanaklı bir salatanın göbek salatadan 3 kat daha fazla B vitamini içerdiği belirtiliyor.



Somon ve sardalya balığı:

Somon, sardalya gibi yağlı balıklar koruyucu omega 3 asidi içeriyor. Omega-3'ün beyinde yüksek seviyede bulunması ise "insanı iyi hissettiren" serotonin hormonunun salgılanmasına yardım ediyor.



Tahıl ve esmer pirinç:

Esmer pirinçteki vitamin ve magnezyumun idrak kabiliyetini artırdığı, tahılların ise B6 vitamini açısından tam bir depo olduğu belirtiliyor.





Sıcak kakao:

Sıcak kakaodaki antioksidan miktarının kırmızı şaraptan iki kat, yeşil çaydan ise 3 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.



Fındık, badem ve ceviz:

Antioksidan açısından çok zengin olan fındık ve bademin, kandaki kolestrol seviyesini düşürdüğü, cevizin ise omega-3 asidi açısından zengin olduğu biliniyor.



Zeytinyağı

Zeytinyağı tansiyonu düzenliyor ve kolestrol seviyesini düşürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder