14 Haziran 2010 Pazartesi

Tekrar Kilo Alma Durumlarında Neler Yapılmalı?

Tekrar Kilo Alma Durumlarında Neler Yapılmalı?
Küçük hataların sürekli kilo verme planınızı bozmasına izin vermeyin. Aşağıdaki ipuçları kontrolünüzü sağlamanızda yardımcı olacaktır.

Kilo verme sürecinde birçok kişi kendini kontrol etmeyi bırakıp eski yeme alışkanlıklarına, daha az egzersiz yapmaya ve sağlıksız yiyeceklere geri döner. Böyle bir şey başınıza geldiğinde öncelikle durumu kabullenip neler yapacağınızı planlamanız gerekmektedir. Yeni davranışlarınızın alışkanlık haline gelmesi zaman alır ve sürekli desteklenmek ve kontrol ister.



Aşağıdaki ipuçları yeniden kilo alma durumlarında kontrolünüzü sağlamanız açısından yardımcı olacaktır.

* Kendi davranışlarınızın sorumluluğunu alın. Unutmayın ki önünde sonunda kilo verme konusunda kendinize yardımcı olacak sadece ve yine sizsiniz.
* Riskli durumlardan kaçının : Örneğin açık büfeler sizi çok fazla cezbediyorsa yeni yeme davranışlarınız oturana ve kontrolü sağlayana kadar açık büfelerden uzak durun.
* Kendinize zaman verin : Eğer sevdiğiniz ve sizi baştan çıkaran bir yiyecekle karşılaşırsanız öncelikle kendinize gerçekten aç olup olmadığınızı sorun. Kendinize bunun sadece bir arzu olduğunu ve bunun bağımlısı olmadığınızı söyleyin. Birkaç dakika bekleyip arzunun geçmesini bekleyin. Yiyeceğe takıldığınızı hissettiğinizde dikkatinizi başka bir yere toplamak için kendinizi teşvik edin – bir arkadaşınızı arayın , sohbet edin, yürüyüşe çıkın, odanızda bir yeri düzenlemeye başlayın. Eğer arzunuz hala devam ediyorsa bir bardak su için ve meyve gibi daha sağlıklı bir yiyecekle arzunuzu köreltmeye çalışın.
* Kendinize iyi davranın ve nazik olun: Kendinizi affetmek için alıştırma yapın. Kendinize ‘yakında patlayacağım, beğenilecek hiçbir tarafım yok’ gibi negatif sözler sarf etmeyin. Hedeflerinizi hatırlayın ve yemenizi yeniden gözlemlemeye başlayın. Küçük hatalarınızı bir felaketmiş gibi algılamaktan vazgeçin. Unutmayın ki böyle küçük hatalar olabilir ama bu kendinize yeni bir günde yeniden şans vermenizi engellememeli. Ne olursa olsun taze bir başlangıç ardı ardına giden kötü günlerden çok daha iyidir.
* Danışmayı ve yardım almayı kabul edin : Başkalarından yardım istemek başarısız ve zayıf olduğunuz anlamına gelmez. Aksine yardım almayı kabul etmek çok önemli bir kararın göstergesidir. Zor günlerinizde kontrolünüzü sağlayabilmeniz açısından sizi gözlemleyecek ve destek olacak bir uzman her zaman işinizi daha da kolaylaştırır.



* Suçluluk duygularınız ve hayal kırıklıklarınızla egzersizle başa çıkabilirsiniz : Yürüyüşe , yüzmeye gidin, sevdiğiniz bir egzersiz yapın. Fakat bu egzersizlerin mutlu sonla bitmesine gayret gösterin. Egzersizi asla yaptıklarınızın cezası olarak kullanmayın.
* Stratejinizi planlayın : Probleminizi net bir şekilde ortaya koyun ve ardından muhtemel çözüm yollarının listesini yapın. Çözüm yollarını deneyin , eğer işe yararsa benzeri bir durumda neler yapabileceğinizi artık biliyorsunuz demektir. Eğer işe yaramazsa listelediğiniz bir başka çözüm yolunu deneyin ve sonuca ulaşana kadar uğraşın.
* Hedeflerinizi gözden geçirin : Kilo verme ile ilgili hedeflerinizi yeniden gözden geçirin. Bu hedeflerin gerçekçi olduğundan emin olun. Unutmayın ki sağlıklı kilo kaybı yavaş olur. Genelde sağlıklı kilo verme haftada 500 gram ila 1,5 kilo arasıdır. Bundan fazlasını bekliyorsanız mucize peşindesinizdir demektir.

Yukarıdaki ipuçları kontrolü yeniden sağlamanıza yardımcı olacaklardır. Tüm eski alışkanlıkların birden kaybolması elbette beklenemez , bu biraz zaman alır. Kilo verme sürecinde inişler, duraklamalar bazen de çıkışlar söz konusu olabilir. Burada önemli olan vazgeçmeden, tekrar kendinizi motive etmek, programınızı gözden geçirmek ve sağlıklı davranışlarınızı yeniden kazanmak için çaba harcamaktır.

Psikolog Aslıhan Topyay
KAYNAK
http://www.turkforum.net/1108669067-tekrar-kilo-alma-durumlarinda-neler-yapilmali.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder